Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

I vems intresse manipuleras vår mat?
Med storskaligheten har  närproduktionen slagits ut och producenterna blivit mer  ”anonyma”. Kraven på lönsamhet och lägre kostnader i produktionen prioriteras före hänsynen till kundernas, konsumenternas behov.

Producenterna tar nu till billigare råvaror, för att uppnå konkurrensfördelar. T ex vill man använda sig av bestrålning av livsmedel, genmodifiering, syntetiska ersättningsmedel och smaksättare, utdrygning, hormonbehandling i djuruppfödning m.m., något som vi kunder aldrig framfört önskemål om.

Stora ansträngningar görs från producenthåll för att få allt detta godkänt för livsmedelsbruk och i stora PR-kampanjer försöker de övertyga oss konsumenter om hur bra det är för oss. Tänk bara på hur de transnationella företagen försöker få oss att acceptera genmaten!


Gör industrin det för att vi
kunder ska få bättre mat?

Nej, allt det här görs för att det ska bli prismässigt intressant och för att kunna ta marknadsandelar från sina konkurrenter. Så enkelt är det. Det är inte med omtanke om oss som ska betala maten och äta den.
I reklamen är ”lågt pris” och ”bästa kvalitet” stående argument. Men de är ju motstridande. Så här lurade blir vi i stället:
- Se bara hur "billig" en falukorv kan bli, för att vi ska lockas köpa men huvudigrediensen är vatten och vattenbindande fibrer!
- "Maskinurbenad köttmassa" blandas in i många produkter - t ex korv - och kallas "maskinurbenat kött". Det är inte kött utan utpressade produkter av slakterirester som t ex ben.
- En annan restprodukt är bet- och potatisfibrer som kan användas för att vissa produkter ska kunna innehålla mer vatten.
- ”Light”-fällan som får oss att tro att vi behöver banta är ett lysande exempel. Syntetiska sötningsmedel tillsätts för de är billigare än socker. Trots att aspartam är en omdiskuterad kemisk substans, dessutom framställd med genteknik, används den.
- Extra gluten tillsätts ofta till bröd. Billig restprodukt som bättre håller vatten och ger ökad volym med mindre mängd mjöl.
- Nu kommer nya margariner, där man påstår att de sänker kolesterolhalten i blodet. Kolesterolmyten har storföretagen tjänat mycket pengar på och länge nog skrämt oss med. 


Sveriges Konsumenter i Samverkan,
kundernas förening, vill arbeta för bättre kvalitet på maten i st f  bara lägre priser, nyttigare mat i ett uthålligare samhälle. Vi kräver korrekt och fullständig information. Vi vill få bort substituten, överdriven reklam - både i innehåll och volym -, rötslammet från åkermarken, bestrålning av livsmedel, genmanipulationen av våra livsmedel, antibiotikan och hormonanvändningen i djurhållningen för tillväxtsyfte, misshandeln av djuren i stordriften. 

Vi vill att näringslivet ska lyssna mera på våra, kundernas, krav och tillmötesgå våra legitima behov. Det behövs en behovsstyrd marknadsekonomi.


Därför driver vi kampanjer
mot det vi håller på att bli påtvingade och
för ekologiskt producerade livsmedel, närodlat, mera naturlig mat, hälsosammare mat och
för att producenter och handel ska lyssna mer på oss konsumenter och våra verkliga behov.


Vi samverkar, många frivilligorganisationer och enskilda, för att påverka beslutsfattare, producenter och handel, att sätta konsumentnyttan först. Vi svarar på remisser, deltar i referensgrupper hos myndigheter och departement och tar direktkontakt med allt från producenter till myndigheter och regeringen. Vi arbetar också med att påverka EU och andra internationella organ, allt för konsumenternas ökande inflytande.

Våra insatser för ditt bästa behöver ditt stöd, för att vara den konsumentrörelse, som så väl behövs. Kom med och gör oss starkare tillsammans.

Stöd oss: Bli medlem eller ge oss en gåva >>Sveriges Konsumenter i Samverkan

Stockholm: E-post: skis-s@konsumentsamverkan.se

Hultsfred: Box 88, 577 22 Hultsfred, Tel 0495-498 34, 413 15, 070-604 77 25,
E-post: skis-h@konsumentsamverkan.se

Hemsida: www.konsumentsamverkan.se

upp