Konsumenter i Samverkan 
Informationsmaterial..........
 
 
...... 
Hur berörs jag av EURO’n?

Även om Sverige inte har gått med i EMU kommer vi att beröras av införandet av EURO’n, Europas gemensamma valuta, som infördes vid årsskiftet 98/99.

De flesta länderna inom EU är med, utom Sverige och England. Det betyder att är man ute och reser så kommer man i kontakt med EURO’n. Alla priser i dessa andra länder visas upp i både lokal valuta och EURO.  Redan idag kan man även i Sverige skaffa sig ett EURO-konto och både handla och spara i EURO.

Införandet av den gemensamma valutan kommer att innebära både fördelar och nackdelar. Kanske hör mest nostalgiska frågor bland nackdelarna och ovanan att räkna om. Känslan av nationell stolthet kan ju också finnas där eller komma att saknas. Bland fördelarna hoppas man ju på en stabilare valuta, som inte lika lätt kan utsättas för spekulation, men för oss konsumenter blir det mest påtagliga att vi slipper växla när vi åker mellan olika länder. Även då vi betalar något mellan EMU-länder slipper man växlingskostnader.

Nu är detta en ofantligt stor omställning med en mängd praktiska problem och rutiner som måste fungera. Det berör handeln och det gäller inte minst bankerna. Affärerna kommer att ha skyltar som visar att de tar emot EURO. Bankerna kan komma att ta ut oskäliga och t.o.m. olagliga avgifter vid hanteringen, så det gäller att se upp.


Därför startar vi här en fråge-svar funktion och publicerar information som du kan ha nytta av. Vi ska utveckla den allt eftersom.  Vi startar med att lägga ut överenskommelsen mellan EU, länderna, näringslivet, bankerna m.fl. i form av ett EU-dokument på svenska. Vi lägger också ut, fast på engelska, EU’s Konsument Kommitte’s opinioner angående introduktionen av EURO'n och över bankfrågor. OBS att detta är konsumentkommittens opinioner och inte officiella EU-regler. Det innebär att vi får bevaka frågorna, hålla opinionstrycket uppe och inte låta bankerna än en gång bara ta för sig och öka kostnaderna för oss konsumenter för att öka sina intäkter.

Har du frågor är du välkommen att maila oss eller saknar du något så hör av dig om vad du skulle vilja att vi tar upp.
 

Tillbaka       Hem