Konsumenter kräver bättre
märkning av vegetabiliska fetter
92 procent av alla 600
svar vi fått på enkäten, som vi gjorde
under veckorna 33-34, gav klart besked: tala om vad
det är för fett som döljer sig bakom
beteckningen ”vegetabiliskt fett”!
97 procent skulle förändra sin konsumtion
om de fick veta vilket vegetabiliskt fett det är.
Enkäten ger klart svar på att konsumenterna
anser det viktigt med korrekt och meningsfull information,
för att kunna göra medvetna val. Palmoljan
kommer mer och mer. Det är en billig olja samt
passar i produktionen p g a sin konsistens. Troligen
har alltfler också bytt ut de härdade fetterna
mot palmolja. Men odlingen och produktionen vållar
problem i tredje världen, rubbar det ekologiska
systemet och vi uppmanas av miljöorganisationerna
att undvika (bojkotta) den. Hälsomässigt är
den sämre p g a sin höga halt av mättat
fett.
Bland de vegetabiliska fetterna finns rapsolja, olivolja,
sojaolja, linfröolja, majsolja, solrosolja, druvkärnolja,
tistelolja, palmolja, kokosfett etc. Oljorna har ju
olika egenskaper, somliga tål upphettning, andra
absolut inte. En del innehåller mer Omega3 än
andra. Graden av mättade, enkelomättade och
fleromättade fetter i oljorna varierar och opinionen
om hur de produceras är också av intresse,
så är fallet med just palmoljan. Smakmässigt
är de vegetabiliska oljorna fantastiska med oerhöret
stor skillnad.
Det finns alltså viktiga frågor om alla
fetterna, som är viktiga att informera om, det
är dags att respektera vad majoriteten av konsumenterna
anser att de behöver veta.
Som
resultat av enkäten
kräver därför Sveriges Konsumenter
i Samverkan, dess medlemmar och prenumeranter av
nyhetsbrevet att: korrekt
beteckning av vegetabiliskt fett anges!
Det går bra att göra tillägget i
texten så här: ”vegetabilisk olja
(kallpressad rapsolja)”. Då inkluderas
även hur oljan framställts, vilket är
synnerligen viktigt.
Vi ställer kravet direkt till producenterna
och handeln, som kan lösa detta enkelt och
utan inblandning av myndigheter, regeringen eller
EU, då tar det för lång tid. |
|
|