Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-08-24


Konsumenter kräver bättre
märkning av vegetabiliska fetter


92 procent av alla 600 svar vi fått på enkäten, som vi gjorde under veckorna 33-34, gav klart besked: tala om vad det är för fett som döljer sig bakom beteckningen ”vegetabiliskt fett”!

97 procent skulle förändra sin konsumtion om de fick veta vilket vegetabiliskt fett det är.
Enkäten ger klart svar på att konsumenterna anser det viktigt med korrekt och meningsfull information, för att kunna göra medvetna val. Palmoljan kommer mer och mer. Det är en billig olja samt passar i produktionen p g a sin konsistens. Troligen har alltfler också bytt ut de härdade fetterna mot palmolja. Men odlingen och produktionen vållar problem i tredje världen, rubbar det ekologiska systemet och vi uppmanas av miljöorganisationerna att undvika (bojkotta) den. Hälsomässigt är den sämre p g a sin höga halt av mättat fett.

Bland de vegetabiliska fetterna finns rapsolja, olivolja, sojaolja, linfröolja, majsolja, solrosolja, druvkärnolja, tistelolja, palmolja, kokosfett etc. Oljorna har ju olika egenskaper, somliga tål upphettning, andra absolut inte. En del innehåller mer Omega3 än andra. Graden av mättade, enkelomättade och fleromättade fetter i oljorna varierar och opinionen om hur de produceras är också av intresse, så är fallet med just palmoljan. Smakmässigt är de vegetabiliska oljorna fantastiska med oerhöret stor skillnad.

Det finns alltså viktiga frågor om alla fetterna, som är viktiga att informera om, det är dags att respektera vad majoriteten av konsumenterna anser att de behöver veta.

Som resultat av enkäten
kräver därför Sveriges Konsumenter i Samverkan, dess medlemmar och prenumeranter av nyhetsbrevet att: korrekt beteckning av vegetabiliskt fett anges!

Det går bra att göra tillägget i texten så här: ”vegetabilisk olja (kallpressad rapsolja)”. Då inkluderas även hur oljan framställts, vilket är synnerligen viktigt.

Vi ställer kravet direkt till producenterna och handeln, som kan lösa detta enkelt och utan inblandning av myndigheter, regeringen eller EU, då tar det för lång tid.

Läs artiklar och lyssna på inslag från Sveriges Radio:
Palmolja allt vanligare energikälla
Det är svårt att undvika farliga fetter i maten
 
Läs mer om Palmolja:
Regnskog - nu på var mans tallrik - WWF om palmolja
Palmolja - Ett tropiskt jordbruk med negativa effekter på människors miljö - SNF om palmolja
 
Fler enkäter - Konsumentundersökningar
upp