Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-09-12 Publicerad i KR nr 24 samt i SKN nr 91
Prisundersökningen av ägg

Här kommer nu nästa prisundersökning och de hittills insamlade uppgifterna, samt sensationella slutsatser - Byt butik - och du släpper ut hönorna ur burarna!

Länk till prisformuläret (word) >>
(OBS! Endast tillgängligt för medlemmar och anslutna till Konsument-Nyckeln Läs mer >>)Redan nu kan man dra viktiga slutsatser:
1 – Willys har de bästa priserna

2 – Välj KRAV-ägg – ett merpris på bara 100:- per år! Eller byt butik, så kostar det ingenting.

Mer behöver du inte tänka på, faktiskt. Men ändå får du här lite mer förklaringar

Ägg är ett av våra näringsrikaste livsmedel och definitivt bland de billigaste när man jämför näringen. Du får länkar längre ner till material vi tidigare publicerat, kolla utgivningsdatum bara om du läser om priser, men det har inte ökat så värst mycket. Ägg är billigare än köttfärs och till och med billigare än många bröd. I dag även billigare än strömming.

Ägg är snabbmat. Jag brukar koka två eller tre ägg på morronen, när jag ändå kokar, det går då på samma mängd förbrukad energi. Koldioxideffektiv matlagning!

När jag sedan blir sugen på ett mellanmål, så har jag c:a 100 kcal (energi för en timma) bara genom att skala och äta ett av äggen. Har man inte problem med diabetes (då man ska undvika spannmålsprodukter som bröd) kan man dryga ut med en macka under ägget och ett glas mjölk till.

Ägg är kalasmat för diabetiker, påverkar inte kolhydratintaget, men mättar. Kolesterolspöket kan vi glömma enligt övertygande forskning. Rör du på dig så reglerar kroppen kolesterolnivån enkelt hos de flesta av oss, du behöver inte något Becel till det. Två stekta ägg med något gott på, stekta i äkta smör som omelett, eller bara stekta, ger dig en bra lunch med energi för c:a tre timmar framåt, utan att kolhydratsuget gör sig gällande.

Varför då köpa ekologiska ägg?

Du medverkar till att hönorna släpps ut ur burarna (inredd bur) och därmed till en snabbare omställning av äggbranschen i ekologisk riktning och ger hönorna tillgång till utevistelse.

Om du idag handlar ägg från frigående höns inomhus hos Konsum, Coop eller Ica och byter till KRAV-märkta ägg hos Willys kostar det dig ingen ekonomisk uppoffring. Om du däremot redan köper dina ägg från frigående höns hos Willys och använder ca 200 ägg om året gör du en uppoffring på 100:- ungefär om du byter till KRAV-märkta ägg. Så lite behöver du göra för att släppa ut hönorna ur burarna, ge hönorna ett bättre liv och för att stimulera en ekologisk utveckling inom äggbranschen. Det är väl inget att snåla med.

Alltså behöver vi inte jämföra priserna mera, vi kan nöja oss med de siffror vi redan har, men du får gärna kolla lokalt. Du gör en stor insats för ett bättre samhälle och mår dessutom bara bättre av att byta till KRAV-ägg. Enkelt eller hur!

Läs i Bengt Ingerstams blogg - Vi gör det med ägg >>


Lite om krånglet att undersöka
äggmarknaden och prisundersökningen:

Det var inte lätt att få en översikt, alla de olika förpackningsstorlekarna förvirrar, äggen skiljer i storlek, XS, S, M, L och XL. Konsumentverkets direktiv om att jämförpriset på ägg ska räknas per ägg verkar inte väl genomtänkt då äggens vikt kan variera från 40 gram till nära 100 gram.

OK, det står i alla recept ”tag X antal ägg”, men inte något om storleken. Men alla som bakat en sockerkaka vet att storleken har betydelse. Och frukostägget vill man ju ha lite större och inte de pyttesmå kycklingäggen (XS). Så kolla kilopriserna i stället.

Sen har vi bruna och vita, Omega-3 ägg och ekologiska ägg. Närproducerade och ”storskaligt” producerade ägg. Jag hittade på torget häromdagen ägg från en bonde som ligger så nära det bara går de ekologiska äggen, men det var närproducerade ägg i alla fall och hönorna får gå fritt på stallbacken och ute, är inne bara på nätterna! Lyckliga hönor, så jag köpte!

Så nu har jag gjort det enkelt för mig, KRAV-ägg från Willys och ägg närproducerade av utegångshönor från en bonde i trakten. Dessutom blir mina blodsockervärden bara bättre och bättre och jag är inte längre i farozonen för diabetes – och lägre matkostnader får jag också.

Priset blir c:a 2:75 per 100 kal, snabbmaten i de färdiga paketen i butikerna, som bara ska värmas, brukar ligga på 10-16 kr/100 kcal.

Vill du läsa mera har du länkarna här till tidigare publicerat material på vår hemsda, ända sedan 2004:
”Att välja ägg är en för konsumenterna omöjlig uppgift i dag” >>
”Märkning av ägg” >>
”Special nyhetsbrev om ägg, äggproduktion” (pdf) >>
”Om ägg” >>
Recept: ”Macka med ägg och matjes” – massor av rätt sorts Omega-3 >>
Om priser, nya sättet att räkna per 100 kcal i st för kilo! >>

Externt:
”Om ekoägg” >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss