Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-09-18 Publicerad i KR nr 25 samt i SKN nr 91
Prisjämförelserna för ägg

Det var ingen enkel uppgift och vi har redan hittat förbättringar. Resultatet av ”förundersökningen” gav ju klara besked. Handla dina ägg på Willys, LiDL eller torget. Ska vi ha en fungerande konkurrens måste tydligen de andra stora kedjorna uppleva hur konsumenterna sviker deras högre priser och förvirrande ägghyllor med alltför många varianter och dåliga prismärkning. Förleds inte av styckepriset på ägg (Konsumentverkets bestämmelser!) utan kolla kilopriset. Jämför kilopriset med t ex köttfärs och fläskkarre så förstår du hur billig mat man får av ägg!


frigående bruna ägg kostade hos ICA och Konsum/COOP

44:29 per kilo
medan Willys KRAV-ägg endast kostade 44:32 per kilo
samt LiDLs KRAV-ägg 42:16 per kilo

Så vi drog slutsatsen helt enkelt:


Handla KRAV-ägg hos Willys eller LiDL

(Priserna per styck var förvirrande då äggen vägde i ena fallet 56 g och i andra fallet 63 g.) Kilopriset ger exakt uppgift däremot vad du betalar för. Så kräv kiloprismärkning om det inte finns.

Vi har kompletterat listan med styckevikten för respektive äggförpackning, samt uppgifterna om produktionssätt. KRAV-äggen kommer från hönor som är frigående i stall och har tillgång till utevistelse. Vanliga frigående går i stall men har inte tillgång till utevistelse. Inredd bur är s k modifierade burar, där hönorna sitter ”inne” men har fått rede, sittpinne samt sandbad i buren. Ytan är 750 kvadratcentimer (motsvarande 30x25 cm). Dessa kan vi helt klart sluta köpa. Sista kategorin ägg som man kan köpa direkt av bonden och kallas lantägg kan vara frigående höns ute på stallbacken dagtid. Fråga.

Till våra medlemmar skickar vi ut en ny uppdaterad lista, men även den kan utvecklas, ligger alltså under ”medlemssida”. Länk till prisformuläret (word) >>
(OBS! Endast tillgängligt för medlemmar och anslutna till Konsument-Nyckeln Läs mer >>)

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss