Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-07-17  
Shoppa smartare

DN publicerade 15/7 en ledare med samma rubrik. Över 400 myndigheter handlar för 100 miljarder och sägs behöva en ny myndighet ”Supershopparna” för att göra smartare inköp.

Bara i livsmedel köper vi konsumenter för drygt 150 miljarder, alltså är vi i realiteten de stora supershopparna. Här ligger den stora möjligheten att spara pengar genom att shoppa smartare. Med ”KONSUmindre” i stället för ”konsuMERA” kan vi göra oanade insatser, genom att utgå ifrån ”behöver jag verkligen detta?” hellre än att drivas av reklamen och produktutvecklingen med ”bekvämare” varor.

Sett ur klimatsynpunkt är regel nr 1: dra ner på konsumtionen. Sett ur hälsosynpunkt likaså, övervikten är ofta ett resultat av för stor konsumtion, främst av sockerarter, snabba kolhydrater och då hjälper, just det – dra ner på konsumtionen (i kg och i kcal räknat). Sett ur ekonomisk synvinkel är det en klar besparing: dra ner på konsumtionen.

Är inte detta en otroligt viktig uppgift för en fristående konsumentorganisation att gå i bräschen för, vara till hjälp och samla konsumenternas egna synpunkter för allas vårt bästa?

Konsumenternas gemensamma ”specialitet” är att konsumera på bästa sätt för överlevnad och naturligtvis för hälsa, ekonomi och miljö/klimat.

Separat finns en tabell över några produkter och prisskillnader för olika butiker, olika förpackningsstorlekar och olika egenskaper. Ta det som ett smakprov på vad man kan får som deltagare i KONSUMENT-NYCKELN eller av ett medlemskap. Det är inte svårt att dra ner 30% på matkostnaderna.

Läs mer på ”Aktion 30% lägre matkostnader” >>

Mera fakta av intresse:
Riksbanken: Hushållens konsumtion, lån och sparande >>
Ekonomifakta: Hushållens konsumtion efter ändamål>>
Europeiska miljöbyrån: Om hushållens konsumtion >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss