Till startsidan
Sveriges Konsumenter i Samverkan


Antibiotika
- kampanj mot överanvändningen av antibiotika i human vård och i djurfoder


Som konsumenter är vi oroade för överanvändningen av antibiotika. Ett ökande antal rapporter visar att antibiotikaresistensen ökar. Vi anser att detta är ett hot mot den normala användningen av antibiotika och kräver därför en mer restriktiv användning av antibiotika, främst i djurfoder och i växtodling. 
Sverige har sedan länge bannlyst användningen av antibiotika i djurfoder. Nu hotar EU's regler vår försiktiga linje att inte automatiskt ge antibiotika i djurfoder. Därför är det viktigt att konsumentorganisationer runtom i Europa engagerar sig i denna fråga och försöker övertyga sina regeringar och organ för att stödja de svenska ansträngningarna att påverka EU-reglerna. Vi har lagt ut på Internet några viktiga dokument, bl.a. detta om antibiotikafrågan för att sprida informationen till våra systerorganisationer runtom i världen. De utländska sidorna når man genom att klicka på landets flagga. 
Här nedan finner du såväl intressanta dokument som länkar till viktiga sajter, inklusive några dokument från Jordbruksdepartementet. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor. 
EU vill förbjuda tillväxtantibiotika 2006
Rapport från konferens i Bryssel om FoodBRAND - analys av antibiotika och tillväxthormoner i kött
Overuse of antibiotics in farm animals is the focus of government health agencies
Drug-resistant salmonella on rise in U.S. - study
Nordiska konsumentorganisationer eniga i antibiotikafrågan
Läs länkar på Jordbruksdepartementets sidor
Tillbaka till:
Animalieproduktion
Livsmedelsproduktion
Säker matupp