Rapport från konferens i Bryssel om
FoodBRAND
- analys av antibiotika och tillväxthormoner
i kött
FoodBRAND-konferensen den 25-26 september 2001 för konsumentorganisationer
handlade om analys av förbjuden antibiotika och hormoner
i kött. FoodBRAND (=bound residues and nitrofuran detection)
är ett EU-projekt i samarbete med Queen's University i
Belfast för att ta fram effektiva analysmetoder. Det gäller
att hitta spår av nitrofuran, främst i fläsk. Utan effektiv
övervakning finns det stor risk att rester finns kvar
i de livsmedel som konsumenter köper i butiker och restauranger.
Gå
till FoodBRAND på Internet.
Inledning:
Från svensk/nordisk sida var jag den enda deltagaren och
fick många kontakter med konsumentorganisationer särskilt
i Syd- och Östeuropa, som var intresserade av den svenska
restriktiva linjen när det gäller antibiotika i djurfoder.
Diskussionen betonade att konsumenterna, som ska betala
för maten, måste kunna ha garantier för att inga förbjudna
ämnen används i djuruppfödningen.
Bernd Jülicher
från EUs veterinärmyndighet beskrev lagstiftningen som
är gemensam för hela EU. Man har 90 inspektörer men de
ska dessutom åka utanför EU och granska anläggningar och
slakterier i över 100 länder som får exportera till EU.
Av deras inspektioner går 80 % till livsmedelshygien (food
safety), 10 % till djurhälsa och 4 % till djurskydd. Det
nya är att EU lägger ut resulat av alla inspektioner på
en hemsida, vilket ger en detaljerad bild av hur säker
maten är från olika länder.
Några exempel på felaktigheter
och brister: man hittar ständigt rester av förbjudna
hormoner i kött från Frankrike, Italien och Spanien. I
Portugal hittar man rester vid 2,7 % av inspektionerna.
Clenbuterol är ett stort problem i Spanien som gjorde
över 800 konsumenter sjuka under 2000. Här behövs bättre
övervakning på nationell nivå. Antibiotika som t ex tetracyklin,
sulfamid och andra lugnande medel (används för att djuren
ska lugna sig före slakt) hittas i ca 7 % av proverna
i Spanien.
Wim DeBeuckelare
från den belgiska konsument/test - organisationen berättade
om projektet som 2002 kommer att samla in och analysera
fläsk i flera EU-länder för att undersöka om det finns
antibiotikarester. För svensk del kan det vara särskilt
intressant att se om importerat fläsk innehåller rester
över de tillåtna gränsvärdena. Wim betonade dock att från
konsumentsynpukt vill vi egentligen inte ha rester alls,
eftersom det är ett bevis för att djuret varit sjukt och
behövde behandling med antibiotika. Även om det är praktiskt
för myndigheterna att "lugna" konsumenterna om resthalterna
är under de tillåtna gränsvärdena så vill vi inte ha mat
från sjuka djur!
Bruno LeBizec
vid det franska forskningsinstitutet LABERCA berättade
i detalj om svårigheterna med att detektera rester av
hormoner. Särskilt steroider är svåra att hitta eftersom
de även är naturligt förekommande. Man tror att barn är
en speciell riskgrupp och har misstankar om olika bieffekter
(developmental, neurological, genotoxic and carcinogenic
effects). I USA är det främst Upjohn (OBS numera samma
bolag som "svenska" Pharmacia) och Fort Dodge som tillverkar
hormoner för djuruppfödning.
Steven Crooks vid Queen's University i Belfast berättade
om hur de kan detekteras. EUs FoodSense-projekt letar
efter billiga och snabba metoder som kan användas för
t ex clenbuterol, ethinyl-estradiol och olika typer av
-diazine, -methazine och enrofloxacin. Jacob de Jong
från holländska RIKILT-DLO fortsatte med en ingående
diskussion två projekt som heter CANFAS och SIMBAG-FEED
som går ut på att analyser foder. Han menade att kontrollen
är svår och att de olika förbjudna tillväxtpreparaten
även måste stoppas genom bättre åtgärder mot veterinärer
och butiker, där de är för lätta att köpa.
Slutsatser:
Konsumenternas förtroende står i fokus i EU och det var
intressant att se att pengar satsas på dessa viktiga projekt.
Att ta fram bättre analysmetoder och göra fler inspektioner
är enda vägen. Från konsumenthåll kräver vi ju "förbud
mot hormoner och tillväxtantibiotika" men det måste även
satsas på nationell och regional nivå för att tvinga uppfödare
och industri att ta sitt ansvar. Särskilt i Syd- och Östeuropa
är debatten inte så stor, men ska vi kunna ha en fungerande
gemensam inre marknad i hela Europa - plus import och
frihandel med övriga världen - krävs betydligt mer än
bara policydokument och vackra ord på konferenser.
Läs
hela programmet >>
Läs
merom FoodBRAND här >>
|
|