Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-06-30 Publicerad i SKN nr 32


Sockerskandal i spåren av fotbolls VM

12 europeiska konsumentorganisationer uppvaktar FIFA

Nestlé har köpt rätten att marknadsföra sina frukostflingor med användandet av FIFA-symbolen. FIFA är det internationella fotbollsförbundet. Man kallar flingorna ”officiellt licensierade frukostflingor”. Det är flingor med 35,4 procent socker! Flingorna kostar (extrapris) 29:90 per 350 g, vilket gör 85,42 kr/kg. Rent socker kostar runt 9 kr/kg vilket betyder att man tar nästan 10 gånger så mycket för den tredjedel som är socker. Flingorna brukar kosta runt 20 kr/kg (osockrade) och kostar nu drygt 4 gånger så mycket för de andra två tredjedelarna i paketet.
Det gäller att ”bygga varumärken!”
Det handlar bara om pengar. FIFA har helt tappat bort ansvaret för våra barn och all heder och moral. Har Nestlé någonsin haft det?

Det här handlar också om märkning, som inte ger kunskaper, men som lockar barn att vilja ha något som kloka föräldrar aldrig skulle köpa.

En pressrelease på svenska släpps den 3/7, men vi bifogar den här på engelska. SKIS har tillsammans med 12 europeiska konsumentorganisationer avsänt ett skarpt brev till FIFA och vi kommer att kontakta det Svenska Fotbollsförbundet. Läs brevet här.

Denna aktion blir också uppstarten till vår kampanj ”Sockerjakten”, som kommer att starta till hösten med hjälp av skolungdomar. Har du själv barn i skolåldern, tipsa dem och kontakta oss för mer detaljer om hur det ska gå till.

ASECOs pressmeddelande: The FIFA World Cup makes the children fat! (pdf)
ASECOs brev till FIFA: Marketing Obesity among children at the World Cup (pdf)
Dokument om reklam som riktas till barn:
Food Marketing and Childhood Obesity - A Matter of Policy
(pdf)

ASECO - Alliance of Social and Ecological Consumer Organisations - Läs mer om ASECO här >>
upp