Efter en lång
kampanj har vi nått ett viktigt mål - Europaparlamentet
har äntligen förstått att konsumenter
inte vill ha mer bestrålade livsmedel i EU. Det
är en framgång för oss i Sverige och
i andra restriktiva länder.
Kampanjen, Food Irradiation Campaign, har bland annat
ordnat möten i London och Bryssel för att
informera om riskerna med joniserad bestrålning.
Om EU-kommissionen accepterar omröstningen får
bestrålning bara användas för kryddor.
EU-parlamentet röstade ner ett förslag att
tillåta bestrålning för en rad livsmedel,
inklusive kyckling, grodlår och grönsaker.
I USA vill bestrålningsföretagen, t ex Surebeam,
gärna expandera i Europa. Vi
har tagit del av lobbymaterial från en frontgrupp,
Association of International
Industrial Irradiation, som försökt påverka
politikerna. De har i fax till våra
EU-parlamentariker hävdat:
"By means of irradiation,
harmful contaminants like insects, bacteria, spores
and moulds can be inactivated."
Men EU-parlamentarikerna har lyssnat på opinionen
- ingen vill ha rester av
insekter med mera i maten, särskilt inte som bestrålningen
innebär ännu sämre
hygien i livsmedelsproduktionen!
I USA bestrålas nu allt mer mat. Samtidigt försöker
föräldrar få ett förbud mot
bestrålning av skolmat. American Meat Institute
vill gärna att skolor tillåter
bestrålning, och kritiserar enligt Reuters de
konsumentorganisationer och
grupper som varnar för bestrålning.
Sveriges Konsumenter i Samverkan har arbetat med denna
fråga i Food Irradiation
Campaign tillsammans med The Food Commission, Danmarks
Aktive Forbrugere samt Public Citizen (USA). Tack vare
AEC - Association of European Consumers kunde vi hålla
flera kampanjmöten i Bryssel. Vi vill passa på
att tacka alla som stött oss i den här kampanjen.
AEC
- Association of European Consumers, rapport om bestrålning
(PDF) >>
Reuters:
Parents protest U.S. schools irradiated meat plan >>
|