Bestrålning av mat inom EU numera förbjuden
I Sverige och Tyskland var tidigare bestrålning av mat förbjudet.
Ett syfte med bestrålningen är att få bort skadliga bakterier.
Maten blir inte radioaktiv, men forskning har visat att vitaminer förstörs.
Andra förändringar kan också ske, som inte är önskvärda
för konsumenterna, t ex bildas fria radikaler. Dessutom är bestrålning
ett slags accepterande av gammal mat och att matindustrin inte kan hålla
rent. Konsumentorganisationer i hela världen är ense om att bestrålning
av mat inte är en bra lösning.
Kryddor som säljs i Sverige får vara bestrålade. Det
var en kompromiss som gjorde att industrin gick med på att inget
annat ska vara bestrålat. I USA däremot får i stort sett
all mat bestrålas, även kött. Märkning av bestrålad
mat har diskuterats, men i USA har matindustrin hävdat att det har
”stigmatiserande effekt”. Man vet att konsumenter är negativa. Av
denna anledning är det viktigt att Sverige och EU fortsätter
att arbeta för förbud mot bestrålning.
Nu har man äntligen inom EU, i januari 1999, tagit beslutet om
bestrålningen. Det innebär att bestrålning är förbjudet,
utom för kryddor. Frågan har varit kontroversiell eftersom länder
som t ex Frankrike redan tidigare tillåtit bestrålning av vissa
produkter. Efter tio års debatt har man lagt fram ett regelverk som
bör kunna fungera. Nu ska dock EU-kommissionen ta fram en lista över
vissa andra matvaror som också ska få bestrålas. Listan
ska vara klar före den 31 december 1999. |