Sveriges Konsumenter i Samverkan Kampanj:
Bestrålning av livsmedel

Startsida     Övrig verksamhet och kampanjer      Skicka Mail
2000-02-25
Exotiskt? Frukt från Hawaii blir snart "elektroniskt pastöriserad"

Gillar du papaya? Det är en tropisk frukt som blivit vanlig även i våra svenska livsmedelsbutiker. Problemen som vi inte anar när vi ser de glänsande vackra frukterna på butikshyllorna är att man tvingas använda farliga bekämpningsmedel för att klara den intensiva odlingen. Att nästan hela Hawaii drabbades av virusangrepp som slog ut den storskaliga papayaodlingen. Att genmanipuleringen redan är godkänd men ännu inte en framgång. Att man nu satsar på "elektronisk pastörisering" och bestrålning för att kunna fortsätta exportera dessa inkomstbringande frukter.

Vad är elektronisk pastörisering? Det innebär att man låter frukterna passera genom starka elektriska fält i speciella maskiner som tillverkas av företaget Titan. De berättar själva om den "spännande utvecklingen" inom industrin på sin hemsida. De har också tagit fram märkning som frukterna ska prydas med.

Är det så här vi konsumenter vill att den exotiska frukten ska produceras?
Är vi beredda att betala för detta? NEJ!

Samtidigt som vi lockats att köpa allt mer importerad frukt har den svenska
odlingen gått tillbaka. I Kivik har man tvingats hugga ner mängder med äppelträd för att det inte är lika lönsamt med svensk frukt som importerad. Nu börjar vi se vad konsekvenserna kan bli - den importerade frukten har vi sämre kontroll över. Nästa steg - radioaktivt bestrålad frukt. När? Ingen vet eftersom protesterna brukar bli högljudda så industrin planerar sin kampanj noga. Odlare som finns på andra sidan jordklotet kan heller inte lika lätt att bilda fackföreningar, förhandla fram vettiga arbetstidskontrakt, få sjukförsäkringar osv osv. Tänk efter, vem tjänar på att vi förlorar våra egna lokalt odlade vitaminkällor? Inte är det vi konsumenter. När den multinationella fruktindustrin tar till floskler som "hawaiisk stolthet" och anspelar på vår romantiska bild av vajande palmer och vackra sandstränder, är det dags att sluta köpa deras massproducerade skräpmat som är ELCHOCKBEHANDLAD!

Läs mer på företagets hemsida!


Upp sida