Sveriges Konsumenter i Samverkan Kampanj:
Bestrålning av livsmedel

Startsida     Övrig verksamhet och kampanjer      Skicka Mail
990517
 

Industrin lobbar igen för att få bestråla vår mat!

Nu försöker industrin igen, denna gång via Food and Drug Administration,FDA, i USA att påverka informationen till konsumenter, så att vi inte ska reagera eller ens veta att vi kan välja/välja bort bestrålade livsmedel. Opinionen är stark över hela världen bland konsumenter, dels för att det är en teknik vi inte har något behov av och dels för att den inte gör maten bättre. Möjligen tar den bort bakterier som förorsakats av bristande hygien i produktionen, men det tycker vi man ska hantera annorlunda och inte bestråla bort.

Men det finns storskaliga intressen av att använda metoden, dels behöver man som sagt inte vara så noga och dels kan man förlänga hållbarheten och ha livsmedlen liggande i lager länge. Men man talar mycket lite om att livsmedlen också förändras en del, som t.ex. vitaminer förstörs, härskningsprocessen i fett ökar och ger ibland bismak och vi konsumenter befarar att mer kan ske som vi inte vet. Metoden är dyr i investering och det kan då ge de stora multinationella företagen fördelar emot de små lokala producenterna, inte minst i 3:e världen.

Nu har ett nytt förslag kommit från den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA, Food and Drug Administration. Hör och häpna, man föreslår att beteckningen ”bestrålas med joniserande strålning” ska ersättas av ”kall pasteurisering”. Låter ju inte farligt? Man vill också att Radura-märket och annan text som upplyser att livsmedlet är bestrålat ska minskas i storlek, så det blir mindre framträdande, helst gömmas så vi inte ska se det. Jo man tackar! Vem kan vilja det? På sikt ska man enligt förslaget fasa ut märkningen helt, när konsumenterna blivit mer avtrubbade och opinionen lagt sig. Jojjomensan!

Med alla de kontakter Konsumenter i Samverkan har bevakar vi även sånt här som man försöker smyga ut lokalt i USA för att mjuka upp det internationella regelverket eller ställa till problem. Vi har därför tagit tillfället att yttra oss även från svensk sida och göra klart för amerikanarna att vi visst genomskådar deras taktik. Vi har också varnat USA för att deras metoder kan komma att skapa negativa effekter gentemot alla amerikanska produkter. 

Du kan läsa vårt yttrande här på engelska och hittar också hänvisning till originaltexten till förslaget från FDA här direkt.


Upp sida