Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Allt om Ägg
2004-09-07


Om Ägg
(Text från Kronäggs hemsida)

Äggets innehåll - Naturens eget vitaminpiller
Ett ägg är sprängfyllt med näringsämnen som alla är lika viktiga för att du ska må bra. Faktum är att den enda vitamin som saknas i ägg är C. Du får protein som bygger upp dina muskler och hela din kropp. Du får järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Du får vitamin D och kalcium som bygger upp skelettet, tänderna och gör dig stark. Vitamin B2 ( riboflavin) håller din hy fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar. Och du får energi. Varje ägg du äter ger dig ca 80 kcal ( 340 kJ). Dessutom innehåller äggvitan vitamin E, selen och zink.

Äggets Anatomi
Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet. Därför är stora ägg skörare i skalet. Dessutom är innehållet tyngre. Äggvitan innehåller 90 % vatten och 10 procent ren protein. Vitan är olika tjock i olika delar av ägget. Tjockast är den i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller allt en befruktad cell skulle behöva för att bli en färdig kyckling.

Äggets beståndsdelar

upp
Förvaring - Konsten att förvara ägg
Ägg är ett känsligt livsmedel som ska förvaras i kylskåpet. Eftersom skalet är poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och värsta fall bakterier. Bakterierna kan t ex komma från andra livsmedel eller smutsiga köksredskap. Starkt luktande livsmedel som t ex korv, fisk eller ost bör förvaras i burkar med lock. I de fall av matförgiftning där ägg varit inblandat har orsaken nästan alltid varit slarv med hygien eller tillagning.

I rumstemperatur försämras äggkvaliten snabbt och bakterier kan lättare få fäste. Men med normal hygien och rätt förvaring och tillagningsmetoder är det dock inga problem. Kronäggskartongerna är försedda med bäst-före-datum, men i kylskåp håller äggen dock betydligt längre.

Hårdkokta ägg ska också förvaras i kylskåpet och helst inte längre än en vecka. Är du osäker på om ägget är färskt kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Pinfärska ägg ligger ner helt och hållet, vecko gamla ägg ställer sig upp i vattnet. Flyter ägget helt upp till ytan är det riktigt gammalt och bör ej ätas. När du väl knäcker ett ägg ser du direkt om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer trögflytande mot kanterna.

upp
Äggets historia
Äggets historia som människoföda är troligtvis lika gammal som människan. I olika tider och under olika omständigheter har vi ätit alla arter av fågelägg. Ägg har alltid betraktats som en symbol för livet och fruktbarheten. Genom gåvor, spådomar och varsel försökte man avtvinga de högre makterna löften om fruktbarhet för människor och djur. Ägget har bildat grundvalen för många filosofiska betraktelser i äldre tider. Världen hade t ex uppstått ur ett brustet jätteägg där den undre skalhalvan var jorden och den övre himlen. Ägget symboliserade också de fyra elementen. Skalet var jorden, den tunna hinnan under skalet var luften, vitan var vattnet och gulan var elden.

upp
Ägg och påsk
Vår sed att äta påskägg härstammar troligen från de hedniska offerfesterna. I början på våren firade man vinterns död och naturens pånyttfödelse genom att offra och äta ägg. Det gav styrka och skyddade mot sjukdomar, ja t o m mot trolldom.

Ägg var förbjuden mat under fastetiden i början av året, men när påsken och därmed våren inföll ordnades gigantiska äggkalas med ägglekar och färgning av ägg - traditioner som lever kvar än i dag. Offrandet av påskägg har i Europa i dag en symbolisk innebörd. Man medförde bröd och ägg till kyrkan vid påsktiden för att få dessa välsignade genom böner, korstecken och vigdevatten. Äggen fick då en större och välgörande kraft. Efter högtidligheten delade man ut äggen till andra och mottog själv motsvarande förmåner i form av "invigda" ägg.
upp