Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Allt om Ägg
2004-11-24


Frittata di cipolle
(Italiensk omelett med lök)

(4 personer)

Ingredienser:

800 g skivad gol lök - 100 g smör - 1 tjock skiva prosciutto c:a 50 g (lufttorkad italiensk skinka) - 6 ägg från frigående hönor - olivolja - 2 mogna tomater - riven ost (parmesan eller peccorino) - en näve färsk basilika - 2-3 blad mynta - salt o peppar.


Gör så här:

  1. Hetta upp stekpannan och tillsätt lite olivolja och smöret samt den strimlade skinkan, den skivade löken samt de rivna myntabladen.
  2. Brynes tills löken är genomstekt , lätt gul-brun.
  3. Knäck äggen i en skål och salta och peppra samt blanda i 2-3 msk riven peccorino och 2-3 msk parmesan, hackade basilikan samt den stekta löken.
  4. Skiva tomaterna och låt dem steka långsamt i lite olja under 10 minuter och blanda tomaterna i blandningen i skålen.
  5. Hetta upp stekpannan igen med lagom mängd olivolja och när den är riktigt het häller man i hela blandningen och rör i den de närmaste minuterna så den börjar ta sig. Platta till ytan När frittatan är färdig på ena sidan vänds den med hjälp av en tallrik eller ett lock (om man inte vänder den i luften!) och stek den på andra sidan.
Serveras varm, men är jättegod även kall. Kan göras förenklad genom att utesluta tomaten och myntan.

Källa: "Le ricette regionali italiane".

upp  l   tillbaka till Recept