Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Allt om Ägg
2004-11-17


Om priser


Vad säger egentligen priset?
Nytt prissystem berättar mer om kvalitet!
Ägg och mjölk är naturens snabbmat - och billig mat.






 Vad säger egentligen priset?
Av bilden här, taget från ett veckoblad framgår att:

1. Man säljer 1 kg ägg för 9:90
2. Man får bara köpa 2 kg ägg.

Men vad som inte framgår är desto mer:


1.) Man bjuder dig på c:a 10 kronor för att du ska gå till den butiken. Det är få som köper 2 kg som då skulle kunna tjäna 20 kronor, men då är det ju en stor familj och chansen att den konsumenten skulle handla mycker mer än genomsnittet är stor. En genomsnittskund handlar för 500 kronor. Alltså bjuder man en rabatt på 2 procent.
2.) Äggen är lösexponerade, alltså har man sparat förpackningen och dessutom köper man upp stora partier, kanske när det finns ett överskott som annars skulle ha stått och blivit för gammalt. Har någon någonsin sett om dessa "lösa" ägg märks med bäst-före-datum?
3.) I samma annonsblad på annan sida visade man upp ägg i förpackning för 19:90 kr/kg. Dessa har märkning med bäst-före-datum.
4.) Ingen uppgift om att äggen kommer från burägg. Visserligen inte obligatoriskt än men vi konsumenter kräver att få veta.
5.) Genom detta missbruk av priset, för att locka in dig i butiken, utsätter man äggproducenterna för ett tryck som gör att de måste pressa ner produktionskostnaderna så mycket det går. Det kan inte främja en högre kvalitet och definitivt inte bidra till att burarna försvinner och/eller att hönorna får det drägligare. Inte heller gör detta det lättare för oss konsumenter att välja bättre ägg till ett rimligare och korrekt pris. Man har helt enkelt tagit ifrån oss rätten att påverka med våra inköp.
upp
   
   
Nytt prissystem berättar mer om kvalitet!
Vad säger egentligen ett pris? Ja det hänger ju på vad det anger. Är det en bil för 200.000 kronor då vet man att det är för just den enheten. Men Kronor/liter är genast mindre precist. Alkoholhalten kan variera om det gäller sådana drycker. Olika grad av utspäddhet kan förekomma. Inblandning av billigare råvaror, t.o.m. syntetiska, kan förekomma och det är svårare att bedöma "nyttan" av 1 liter för ett visst antal kronor.

Kronor/kilo är heller ingen uppgift som säger något om kvaliteten. I en påse potatis kan finnas mer eller mindre mängd jord eller kanske sten. 1 kg köttfärs kan innehålla väldigt mycket olika råvaror, t.o.m. åsna har förekommit, men det är ändå ett kilo. Olika fetthalt förekommer men då brukar priserna variera också.

Mat är i första hand bränsle för kroppen. Med bränslet (kcal eller kJ) följer det med vatten, mineraler, vitaminer och sånt som vi också behöver. Tänk om vi skulle titta lite på hur ett pris på energin skulle slå!

Ett pris som anger kronor/100 kcal är ett exaktare mått på nyttan av maten. En normal människa behöver ungefär 100 kcal per timma för att hålla "motorn igång". Det blir 2.400 kcal/dygn. Genomsnittspriset på den mat vi äter ligger strax över 1:-/100 kcal. Alltså kostar det lite över 24:- per dygn att "leva".

Maten varierar mellan 0:25 och 16 kronor mätt i 100 kcal. Det är skillnad det.

Gula ärter kostar 0:23 kr/100 kcal (torra eller kokta spelar ingen roll) medan kokt ärtsoppa i burk (med lite fläsk visserligen i) kostar 2:35 kr/100 kcal (för burk som kostar 12:90/st). Felix Chop Soy (Kinamat att värma, i påse, fryst) kostade när jag räknade på det 12 kr /100 kcal.

Här har vi ett exempel på mat som är nära 50 gånger så dyr som den andra. Generellt kan man säga att vegetabilisk mat är i allmänhet väsentligt billigare än animala livsmedel. Det beror ju på att djuren äter vegetabilier i stor utsträckning och omvandlar energin och det kostar, olika mycket för olika djur. Räkna vidare på det här lite grand i hemkunskapen!

Vi anser att måttet Kr/100 kcal är ett bättre mått på kvalitet.

upp
   
   
Ägg och mjölk är naturens snabbmat - och billig mat
Låt oss först bara konstatera att vi inte lägger in andra värderingar i detta än det vi framför. Vi respekterar de som av olika skäl avstår från animaliska livsmedel. Men även en del vegetarianer använder både ägg och mjölk, så låt oss inte här fastna i diskussioner om ideologier. Resonemanget är däremot av principiellt mycket intressant karaktär.

Ägg och mjölk är djurens form av "reskost", start i livet. Djur som lägger ägg skickar ju med en synnerligen välbalanserad kost till embryot. Det ska leva på det hela sin tid i skalet och växa till sig perfekt. Därför är ägg den mest välanpassade näringssammansättningen vi kan hitta. Mjölk är den reskost som andra djur bjuder sina nyfödda på. Också den är helt fantastiskt balanserad för att ge allt som den nyfödda kalven behöver under sina första dagar. Människan är inget undantag, mer än i ett avseende - att vi tagit hjälp av djuren och "berövar" dem på deras ägg och mjölk för våra behov, även för vuxna människor.

Den mest välbalanserad kosten har vi alltså i ägg och mjölk av naturliga skäl. Mc Donald får ursäkta, inte ens Findus kan konkurera med sin barnmat för 6-8 Kr/100 kcal. Att vi dessutom här har hittat den snabbaste maten (fast food) är ju inte konstigt men fascinerande! Att laga en omelett på ägg tar mindre tid än att värma en fryst pizza! Kolla mer under "Rezäppt".

Och nu kommer det tredje av "alla goda ting är tre". Ägg och mjölk tillhör våra billigaste fullvärdiga livsmedel. Ägg kostar ju (för 20 Kr/kg) 1:33 Kr/100 kcal. Mjölk kostar (för 6 Kr/liter) 1:60 Kr/100 kcal (=Kr per timmes energibehov). Jämför det med annan snabbmat, som dock inte är lika bra ur näringssynpunkt, hönssoppa i pulver t.ex. kostar 11 Kr/100 kcal.

SLUTSATS: Den billigaste snabbmaten med bästa näringssammansättningen har vi i ägg och mjölk.

Därför har vi råd att betala för bättre kvalitet - ägg från frigående hönor. C:a 70 öre mer för dessa ägg, räknat i Kr/100 kcal är väl inget när hönssoppa i pulver kostar 9 kronor mer än äggen/100 kcal!

upp