1.) |
Man
bjuder dig på c:a 10 kronor för
att du ska gå till den butiken. Det
är få som köper 2 kg som då
skulle kunna tjäna 20 kronor, men då
är det ju en stor familj och chansen
att den konsumenten skulle handla mycker mer
än genomsnittet är stor. En genomsnittskund
handlar för 500 kronor. Alltså
bjuder man en rabatt på 2 procent. |
2.) |
Äggen är
lösexponerade, alltså har man sparat
förpackningen och dessutom köper
man upp stora partier, kanske när det
finns ett överskott som annars skulle
ha stått och blivit för gammalt.
Har någon någonsin sett om dessa
"lösa" ägg märks
med bäst-före-datum? |
3.) |
I samma annonsblad
på annan sida visade man upp ägg
i förpackning för 19:90 kr/kg. Dessa
har märkning med bäst-före-datum.
|
4.) |
Ingen uppgift
om att äggen kommer från burägg.
Visserligen inte obligatoriskt än men
vi konsumenter kräver att få veta.
|
5.) |
Genom detta
missbruk av priset, för att locka in
dig i butiken, utsätter man äggproducenterna
för ett tryck som gör att de måste
pressa ner produktionskostnaderna så
mycket det går. Det kan inte främja
en högre kvalitet och definitivt inte
bidra till att burarna försvinner och/eller
att hönorna får det drägligare.
Inte heller gör detta det lättare
för oss konsumenter att välja bättre
ägg till ett rimligare och korrekt pris.
Man har helt enkelt tagit ifrån oss
rätten att påverka med våra
inköp. |
Nytt
prissystem berättar mer om kvalitet! |
Vad
säger egentligen ett pris? Ja det hänger
ju på vad det anger. Är det en
bil för 200.000 kronor då vet man
att det är för just den enheten.
Men Kronor/liter är genast mindre precist.
Alkoholhalten kan variera om det gäller
sådana drycker. Olika grad av utspäddhet
kan förekomma. Inblandning av billigare
råvaror, t.o.m. syntetiska, kan förekomma
och det är svårare att bedöma
"nyttan" av 1 liter för ett
visst antal kronor.
Kronor/kilo är heller ingen uppgift som
säger något om kvaliteten. I en
påse potatis kan finnas mer eller mindre
mängd jord eller kanske sten. 1 kg köttfärs
kan innehålla väldigt mycket olika
råvaror, t.o.m. åsna har förekommit,
men det är ändå ett kilo.
Olika fetthalt förekommer men då
brukar priserna variera också.
Mat är i första hand bränsle
för kroppen. Med bränslet (kcal
eller kJ) följer det med vatten, mineraler,
vitaminer och sånt som vi också
behöver. Tänk om vi skulle titta
lite på hur ett pris på energin
skulle slå!
Ett pris som anger kronor/100 kcal är
ett exaktare mått på nyttan
av maten. En normal människa behöver
ungefär 100 kcal per timma för
att hålla "motorn igång".
Det blir 2.400 kcal/dygn. Genomsnittspriset
på den mat vi äter ligger strax
över 1:-/100 kcal. Alltså kostar
det lite över 24:- per dygn att "leva".
Maten varierar mellan 0:25 och 16 kronor
mätt i 100 kcal. Det är skillnad
det.
Gula ärter kostar 0:23 kr/100 kcal
(torra eller kokta spelar ingen roll) medan
kokt ärtsoppa i burk (med lite fläsk
visserligen i) kostar 2:35 kr/100 kcal (för
burk som kostar 12:90/st). Felix Chop Soy
(Kinamat att värma, i påse, fryst)
kostade när jag räknade på
det 12 kr /100 kcal.
Här har vi ett exempel på mat
som är nära 50 gånger så
dyr som den andra. Generellt kan man säga
att vegetabilisk mat är i allmänhet
väsentligt billigare än animala
livsmedel. Det beror ju på att djuren
äter vegetabilier i stor utsträckning
och omvandlar energin och det kostar, olika
mycket för olika djur. Räkna vidare
på det här lite grand i hemkunskapen!
Vi anser att måttet Kr/100 kcal är
ett bättre mått på kvalitet.
|
Ägg
och mjölk är naturens snabbmat -
och billig mat |
Låt oss först
bara konstatera att vi inte lägger in
andra värderingar i detta än det
vi framför. Vi respekterar de som av
olika skäl avstår från animaliska
livsmedel. Men även en del vegetarianer
använder både ägg och mjölk,
så låt oss inte här fastna
i diskussioner om ideologier. Resonemanget
är däremot av principiellt mycket
intressant karaktär.
Ägg
och mjölk är djurens form av "reskost",
start i livet. Djur som lägger
ägg skickar ju med en synnerligen välbalanserad
kost till embryot. Det ska leva på
det hela sin tid i skalet och växa
till sig perfekt. Därför är
ägg den mest välanpassade näringssammansättningen
vi kan hitta. Mjölk är den reskost
som andra djur bjuder sina nyfödda
på. Också den är helt fantastiskt
balanserad för att ge allt som den
nyfödda kalven behöver under sina
första dagar. Människan är
inget undantag, mer än i ett avseende
- att vi tagit hjälp av djuren och
"berövar" dem på deras
ägg och mjölk för våra
behov, även för vuxna människor.
Den mest
välbalanserad kosten har vi alltså
i ägg och mjölk av naturliga skäl.
Mc Donald får ursäkta, inte ens
Findus kan konkurera med sin barnmat för
6-8 Kr/100 kcal. Att vi dessutom här
har hittat den snabbaste maten (fast food)
är ju inte konstigt men fascinerande!
Att laga en omelett på ägg tar
mindre tid än att värma en fryst
pizza! Kolla mer under "Rezäppt".
Och nu kommer
det tredje av "alla goda ting är
tre". Ägg och mjölk tillhör
våra billigaste fullvärdiga livsmedel.
Ägg kostar ju (för 20 Kr/kg) 1:33
Kr/100 kcal. Mjölk kostar (för
6 Kr/liter) 1:60 Kr/100 kcal (=Kr per timmes
energibehov). Jämför det med annan
snabbmat, som dock inte är lika bra
ur näringssynpunkt, hönssoppa
i pulver t.ex. kostar 11 Kr/100 kcal.
SLUTSATS:
Den billigaste snabbmaten med bästa
näringssammansättningen har vi
i ägg och mjölk.
Därför
har vi råd att betala för bättre
kvalitet - ägg från frigående
hönor. C:a 70 öre mer för
dessa ägg, räknat i Kr/100 kcal
är väl inget när hönssoppa
i pulver kostar 9 kronor mer än äggen/100
kcal!
|