Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Djurfoder
2002-10-11


Konsumenter ratar danskt Tulip-bacon


I Danmark har konsumenter tröttnat på att de stora grisproducenterna använder genmanipulerat foder. Nu kräver man att bacon märks så att det ska framgå om GMO-foder använts eller ej. De varor som kommer från djur som inte fått GMO-soja vill man ska märkas frivilligt: "Uden GMO".

Vid en stor aktion i hela Danmark i helgen gjorde Danmarks Aktive Forbrugere och Greenpeace en kupp mot de stora handelskedjorna på en rad orter. Man satte klistermärken på hundratals varor för att visa att GMO-foder är allmänt förekommande. Även Ritt Bjerregaard, tidigare jordbruksminister (och EU-kommissionär!) deltog i aktionen. Bland varorna som fick aktivisternas klistermärke syntes särskilt Tulip-bacon.

Det hedrar svenska producenter att man konsekvent undviker GMO-foder. Man arbetar även med att ta fram svenska råvaror, t ex raps, ärter, betprodukter, linfrökaka och lupin. Christel Cederberg, miljöforskare vid Göteborgs universitet, har pekat på stora problem med sojaodling i Brasilien. Hon menar att kvalitativ markanvändning i Sverige skulle kunna försörja landets kor och grisar med bra inhemskt foder, i stället för att vi ödelägger stora arealer i u-länder.

Tyvärr är det ganska okänt för de svenska konsumenterna att GMO-foder används i Danmark. Vi drabbas ovetande av importen från de danska företagen, till exempel Tulip.

Läs mer om den danska aktionen >>
Läs mer om GMO på SKIS >>
upp