Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Djurfoder
2001-05-26


ADM: foderföretaget som föraktade konsumenterna


I början av 1990-talet marknadsförde företaget ADM och Ajinomoto hårt sin nya satsning, tillverkning av Lysin, ett protein, som med hjälp av genteknik utvinns ur majs och som används som tillsats i kyckling- och svinfoder över hela världen, även hos Lantmännen i Norrköping. ADMs ordförande sa: Vi har ett motto här som genomsyrar hela företaget, och det är: kunden är vår fiende, konkurrenten är vår vän.

Föraktet för konsumenterna kunde inte bli tydligare. Terry Wilson från ADM säger till kollegorna på företagen Ajinomoto, inpelat i hemlighet av FBI:

"Vi kommer att bli manipulerade av de där jäkla kunderna, dom kan vara smartare än oss om vi låter dom hållas. Dom är inte era vänner. Dom är inte mina vänner. Men vi måste ha dom. Tack och lov måste vi ha dom. Men dom är inte mina vänner. Ni är mina vänner. Jag vill vara närmare er än några kunder. För ni avgör om jag ska tjäna pengar."

Läs mer om ADM-skandalen på Corporate Agribusiness Reseasrch Projects hemsida (sök på ADM eller Lysine).

Se SVTs hemsida om dokumentären "De sammansvurna" som även har spännande videoklipp från mötet mellan ADM och konkurrenterna.
upp