Nu talar allt mer för EKOlogiskt
VAL. Det står helt klart att vi med tanke på
hälsan ska öka intaget av grönt och frukt.
Det är inte längre viktigast att dra ner på
fettet, det är ju grönsakerna som skyddar mot
hjärt- och kärlsjukdomarna med sina högre
halter av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer
och inte enbart vissa ”hälsomargariner”.-
Men då får inte detta ökade intag innebära
en ökning av intaget av bekämpningsmedelsrester
och andra giftiga substanser.
Enligt EUs stora undersökning innehöll nästan
hälften av alla färska och processade varor
med frukt och grönt rester av giftiga bekämpningsmedel.
Provtagningen skedde 2005 i alla EUs medlemsländer.
Av de sammanlagt 62 569 prover som analyserats påträffades
giftrester i 46 procent. Dessutom innehöll omkring
3 000 av proverna så höga halter att de var
olagliga eftersom gränsvärdet överskreds.
Andelen varor i frukt och gröntdisken, eller bland
torkade och processade varor, som bär spår
av bekämpningsmedel har ökat med tio procentenheter
på tio år. Samtidigt har andelen som överskrider
gränsvärdet ökat med 50 procent, från
3,3 procent 1998 till 5 procent. Läs
mera om detta i SvD >>
Det vore därför på sin plats att Livsmedelsverket
öppet skulle rekommendera ökad konsumtion av
ekologiska produkter och sluta kommentera med att det
är så lite: - ”Verkets hållning
är att om det är under gränsvärdet
så är det inte farligt, oavsett om det är
konventionellt odlat eller ekologiskt, säger Bengt-Göran
Eriksson, toxikolog på Livsmedelsverket”.
Varför är man så rädd för att
ta ställning? Vart tog verkets tidigare undersökningar
vägen, som man gjorde för att ”undersöka
om de ekologiska produkterna verkligen var bättre
och motiverade det högre priset”. Lades de
bara ner? Vi har inte hört eller sett dem.