Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-12-12


Samverkan för singlar!

Vi är 2,3 miljoner konsumenter som är singlar. Vi är missgynnade, inte bara socialt som ensamstående utan kanske mest som konsumenter av mat, varor, vård, tjänster, transporter
m m.

Vi har svårt att
• klara mathållning, jobbigt laga för en.
• hålla oss friska genom för lite motion.
• komma sig för att gå ut och promenera ensam.
• dyrt att bo ensam oavsett om det är lägenhet eller hus.
• svårt för oss om vi blir sjuka, för vården står inte bredvid sängen och väntar.
• många kostnader som inte kan delas, utan som ska bäras på en lön.

Ska man handla mat så är det mesta förpackat för 4-personsfamilj och ska man handla i singelförpackningar så kostar det dubbelt. Nu älskar jag både mat och att laga mat så jag har löst det med 4 frysar. Lagar för 4, äter för en och fryser ner för 3. Men det har ju en tendens att bli liggande! Hade en gång en idé om att göra ett matlag för singlar, dels för att få ekonomi i matlagningen och dels för att få både lite hjälp och sällskap (i köket), men det sprack på att gruppen var för liten och somliga bara "utnyttjade" situationen. Borde nog funka bättre i större grupp. Kanske en idé att jobba med, i lag på t ex 10-12 personer: MATLAG

Samhället är skräddarsytt för familjer, unga som pensionärer och samboende oavsett kön, och hamnar vi i vården så delar dom på oss även om vi är gifta, så då blir vi singlar.
Genom att vi får det tyngre ekonomiskt måste vi ju jobba mera och hinner inte "ut o ragga" och så växer singelsamhället.

Hur ofta möts man inte av hovmästaren som beklagar att "det är fullt" och vi kan inte blockera ett bord för en person? Varför inte lansera en ny service på restaurangerna: " Sambord för singlar"

Det kunde vi kräva gemensamt. Det vore då lättare för oss att gå ut och lättare att få både plats och sällskap. Det skulle gå att komma och gå när det passar.

Vi har också skissat på små
gemensamma inköpsgrupper

där man kan göra trevliga utflykter och besöka lokala och fantastiska matproducenter, äta och handla och t o m få service med leveranser om vi blir tillräckligt många i gruppen. Gigantomanin har slagit ut njutning, kvalitet, färskhet, social samvaro, och det är nog dags att vända detta monopoliserade massproducerande samhälle ryggen, om inte helt så i alla fall ge dem en tankeställare. De kan inte bortse från oss konsumenter, singel eller par, i längden.

Vi har just lanserat ett nytt projekt, för att skapa en neutral bas: "123abc.nu". Du kan läsa om startidén på vår hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se där du klickar på ikonen "123abc.nu" i högerspalten.

Målet är hållbar konsumtion och utveckling och det berör i allra högsta grad alla singlar också, det är inte hållbart i längden med singelskapet. "123abc.nu" är inte en ny organisation men ett nätverk av organisationer för att få multipeleffekt i spridningen av info, kunskap och idéer. Vi har alltför länge delat upp oss i grupper beroende på intresse, kön, ålder, hudfärg, matvanor, sympatier och även ort och vi tycker det är dags att försöka samlas igen, omkring frågor som berör oss medborgare, i roller som konsumenter, resenärer, sociala samband o s v. Det är alltså vi själva som ska ta initiativen och inte låta handelsblocken styra oss och heller inte det politiska systemet.

En av grundtankarna i projektet är
att skapa lokala "diskussionsgrupper"

för att få igång "Underverket" just underifrån, annars fungerar inte demokratin. Varför inte just samlas, som singlar, i lokala grupper och hitta på något att samlas omkring. Låt idéerna blomma.

Vill du vara med?
Svara då med ett mail till skis-s(at)konsumentsamverkan.se och skriv som ämne ”singel” följt av ditt postnummer. Vi skickar sedan ett svarsmail till de med närliggande postnummer, så kan ni fortsätta utveckla idén. Ni får gärna använda er av vårt nyhetsbrev för att efterlysa flera lokalt (runt ett postnummer eller berätta om vad ni gjort.

OBS! Byt ut (at) mot @ i e-postadressen.
upp