TV4
uppmärksammade under onsdagen den 10 maj det otroliga
slöseriet med mat som slängs, både i hemmen,
i skolorna, på restauranger och i handeln. Dålig
respekt men också brist på kunskap om vad
”bäst-för-dag” betyder. Handeln
slänger mat för c:a 20 miljarder per år!
Läs artikel samt se programmet direkt på länk
här >>
(Samt i annan version även i Nyheterna 19.00
den 10 maj. http://www.tv4.se/nyheter/
och där
klickar du på TV och där väljer du Nyheterna
och där 10:e kl 19.00.)
Det
uthålliga samhället, som vi i Sveriges
Konsumenter i Samverkan har haft som en av huvudfrågorna
allt sedan starten 1995, och som nu t o m prioriterats
av vår svenska regering, är bara ett
måste om vi ska ha en framtid. Det finns inte
något alternativ, möjligen bara lite
tid, men den blir kortare och kortare.
Begreppet hushållning har vi för länge
sedan glömt, p g a alla moderniteter vi fått
och inte minst också lagstiftningen och den
långa kedjan från jorden till tallriken.
|
 |
Fabrikanterna vågar inte ta risker, då sätts
i stället kortare hållbarhetstider. Moderna
förpackningar har gett oss en kraftig ökning
av hållbarhetstiderna, kyltransporterna likaså.
Vad alla tillsatserna och kemikalierna, som t ex just
konserveringsmedel, har gett oss i längre hållbarhet
kan vi bara ana. Många reagerar för det och
somliga tål inte alla ämnen.
Det har länge gjors försökt med att bestråla
mat, men det har inte blivit någon succé,
i vart fall inte i Sverige och Europa. I dagarna har vi
också hört ”larmet” om SmartFresh-metoden
för att kunna ge oss ett år gamla äpplen.
ICA beskylldes av media för att ha importerat dessa
äpplen, men det var fel, man hade övervägt
men nu backar man efter debatten.
Krav på långa
hållbarhetstider
Bakom allt detta ligger främst handelns krav på
långa hållbarhetstider, samt enstaka konsumenter
som inte har kylmöjligheter på fjällvandring
eller seglatser och fått den högpastöriserade
mjölken och frystorkade maten. Visst kunde vi förr,
både preparera och behandla. Själv minns jag
hur mor på 40-talet lagrade ägg i något
som hette vattenglas. Rökning och lufttorkning kände
folk till. Men viktigast av allt de kunde lukta och smaka
om maten var ätbar.
Det sunda förnuftet
Med utvecklingen, som gått otroligt fort och långt,
har också lagar behövts och Livsmedelverkets
förordning om märkning och datummärkning
har behövts. Men utvecklingen har också inneburit
att vi slutat använda det sunda förnuftet i
de här sammanhangen, i gott samarbete med skolan
som undervisat i regelverket och hur det ska tillämpas.
Hur
lång tid måste du arbeta för att
”finansiera” all den mat du slänger?
Lite matematik...
Dags nu att återta de gamla kunskaperna och
det ska vi nu aktivt åta oss på vår
hemsida och i vårt Snabba KonsumentNyheter,
med början i detta nr 28. Med anledning av
programmet i TV4, som först sändes i morgonprogrammet
och sedan även i Nyheterna 19.00 ska vi fokusera
siffrorna lite mera. Det är kanske den motivationen
som bl a behövs för att få igång
debatten.
Uppgiften från reningsverken att vi
konsumenter (inklusive storhushåll som
skolor och lunchrestauranter) slänger
900 000 ton mat är skakande. Räknar
vi med att maten kostar som råvara 50
kr/kg i genomsnitt blir kostnaden i kronor
45 000 000 000 eller 5000 kr/innevånare(konsument)
i skattade pengar!
|
 |
Till detta kommer livsmedelsbutikerna som slänger
mat på ”bäst-före-dagen”
enligt uppgift från reningsverken 250 000
ton, vilket ger uppskattningsvis ytterligare 15
000 000 000 kronor eller nära 2000 kr/innevånare
i skattade pengar. Då är vi uppe i 7000
kr totalt/innevånare.
Per yrkesverksam person gör detta 25 000 kronor
och för många betyder det 2 månaders
arbete, till vilken nytta?
Jo det skapar sysselsättning och tillväxt,
så korkat är samhällets värderingar
uppbyggda. Men detta är en ”tillväxt
utan nytta”.
Reklamen kostar också!
Lägg till sedan vad reklamen kostar oss, så
behöver vi jobba 3 månader till för
att betala den
(läs uträkningen på http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/marknad/uppror.htm)
Nu är vi uppe i totalt 5
månaders yrkesarbete till vad nytta?
All den mat vi dessutom äter utöver behovet,
som gör oss feta och sjuka, är också
ett slags slängd mat. Den kostar oss både
pengar i sig och pengar för att bli av med
övervikten. Vi återkommer till detta
senare. |
|