Öppet brev till TV4 Nyheterna om ekologisk mat
Till: Redaktionen, TV4 Nyheterna
Sveriges Konsumenter i Samverkan är
en fristående konsumentorganisation
med stort intresse för livsmedelsfrågor.
Vi arbetar både i Sverige och
internationellt t ex med frågor kring ekologiska
livsmedel. Vi är mycket
förvånade över de inslag som hittills
visats av TV 4 Nyheterna och som
ni rubricerar "Ekologisk mat - miljövänligt
eller dyr bluff?"
Vi undrar vilka källor ni använt.
Vi har en rad undersökningar och
studier som visar att ekologisk livsmedelsproduktion
är mer miljövänlig.
Detta är en syn som delas av FAO och WHO. Såväl
EU som den svenska
regeringen och riksdagen har på goda grunder stött
ekologisk produktion
av livsmedel under många år. Det finns lagar
och regler som gör att
konsumenterna kan lita på dessa varor.
Ni har inte avslöjat något
lagbrott. Ni har inte hittat exempel på
djurplågeri eller annat som brukar föranleda
sådana känslomässiga
journalistiska takter. Era inslag tycks bottna i en
djup okunskap om
ekologisk odling, ja kanske även om konventionell
odling. Vi har mycket
svårt att förstå vad syftet egentligen
är med dessa inslag, och varför
tonen så genomgående varit kritisk.
Ni har inte avslöjat att man blir
lurad för att man väljer att betala
lite mer för ekologisk mat, trots att reportern
lagt an med egna
värderingar t ex "det smakar inte bättre"
som ju är en personlig sak,
knappast enkel att mäta objektivt.
I själva verket ökar efterfrågan
för ekologisk mat med 20-30 % varje år.
Mycket av den "kritik" som era
inslag lägger fram har kommit från
amerikanska näringslivsorganisationer som Hudson
Institute. Deras
argument har också tagits upp av Timbro i Sverige
trots att man i USA
redan avslöjat att argumenten inte håller
utan bygger på falska
påståenden. Se t ex artikeln på vår
hemsida:
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/ekomat/vemhatareko.html
Konsumenter är trötta på
alla larm kring maten. Det finns allvarliga
frågor att diskutera, t ex hur hälsan påverkas
av mat och hur man ska
försörja världens befolkning. Vattenbrist
och ökenspridning är några
viktiga frågor, liksom biologisk mångfald.
EUs jordbrukspolitik (CAP)
håller också på att debatteras bland
seriösa aktörer: man kan undra när
TV4 ska börja sin granskning av detta stora och
svåra område. För att
inte tala om fiskepolitiken. Då ter sig ert inlägg
om KRAV ganska magert
och otillfredställande. Att lägga så
mycket krut på påstådda
oegentligheter om ekologisk mat (utan källor) verkar
avar att skjuta
långt över målet, utan att det ger
konsumenterna/tittarna någon fakta.
Några studier som
visar att ekologisk mat är bättre borde ni väl
kunna hänvisa till:
Mer näringsämnen i ekologisk
mat:
* R Pither et al, Analytical survey of the nutritional
composition of
organically grown fruit and vegetables, Technical Memorandum
597,
Ministry of Fisheries and Food (Storbritannien) 1990
* B L Smith, Organic food vs. supermarket foods: element
levels. Journal
of Applied Nutrition, 45, 35-39. 1993
* K Woese et al, A comparison of organically and conventionally
grown
foods: results of a review of relevant literature. Journal
of Science,
Food and Agriculture, 74, 281-293. 1997
Allmänt om kvalitet
på ekologiska livsmedel:
* Europeisk konferens, "Organic Food
and Farming - towards partnership
and action in Europe", Danmark 10-11 maj 2001
* FAO, "Food safety and quality as
affected by organic farming: report
of the 22nd regional conference for Europe", Portugal.
24-28 juli 2000
* International Trade Centre (UNCTAD and
WTO).
http://www.intracen.org/mds/sectors/organic/itcpaper.htm
(1999)
Hör gärna av er om ni vill ha
fler synpunkter.
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88
577 22 Hultsfred
Epost: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
|
|