Så
blev resultatet av COOPs egen undersökning. Över
hälften av försäljningen av ekologiska
produkter sker i kooperationens butiker, medan man har
en knapp fjärdedel av totalmarknaden i Sverige.
Bra gjort. Man har arbetat målmedvetet och engagerat,
sedan länge och det lönar sig. Men se då
upp med kvaliteten och sänk inte förtroendet
med att släppa ut undermåliga produkter,
som kålroten som fanns i Konsumbutiken häromdagen,
14:90 var väl dyrt för oanvändbar kålrot,
trots att den var KRAV-märkt.
Läs nedan om undersökningen hämtad direkt
från tidningen Market:
Över hälften av
försäljningen av ekologiska livsmedel i dagligvaruhandeln
sker i någon av kooperationens butiker och storkmarknader.
Det visar en kartläggning som Coop Sverige har
gjort. Coop erbjuder landets största ekologiska
och miljömärkta sortiment. Totalt finns 1
744 artiklar i utbudet.
Enligt företagets senaste Miljörapport, som
är en analys av det gångna årets interna
miljöarbete, ökar försäljningen
av ekologiska varor inom i stort sett alla kategorier.
Största uppgång visar mejeriprodukter, frukt
och grönt samt kött.
– Bara under fjolåret ökade försäljningen
av ekologiska varor med sju procent och i dag står
enbart Coop Sveriges butiker för 48 procent av
Sveriges försäljning av ekologiska varor.
Räknar vi även in våra kollegor i de
detaljhandelsdrivande föreningarna blir siffran
ännu högre. Detta visar att vårt långvariga
arbete ger resultat. Allt fler människor inser
också kopplingen mellan klimatpåverkan och
konsumtion, säger Mikael Robertsson, miljöchef
på Coop Sverige, i ett pressmeddelande.
Företaget arbetar också internt för
att minska påverkan på miljön, bland
annat genom att minska kolioxidutsläppen för
varutransporter och genom att ställa krav på
företagets leverantörer.
Ett annat projekt är Energijakten, vilket innebär
att man försöker ersätta miljöbovar
med energisnålare alternativ.
(Källa www.market.se
Kristina Falk, kristina.falk@formapg.se)
|