Fortsatt nej till
omestrade fetter -
KRAV kommer inte att tillåta att företag använder
omestrade fetter i KRAV-godkända produkter. Det har
KRAVs styrelse beslutat. Bakgrunden
är att KRAV tidigare i år skickade ut ett
förslag till nya regler för livsmedelsförädling
på remiss. I förslaget fanns en diskussion
om processer och processhjälpmedel som livsmedelsproducenter
använder när de ska tillverka till exempel
olja och margarin. Frågan var om KRAV skulle kunna
godkänna till exempel omestring, som innebär
att man påverkar fettsyrorna i fettmolekylen för
att få en mer tilltalande konsistens.
KRAV fick in många remissvar, bland annat från
Sveriges Konsumenter i Samverkan (läs
SKIS remissvar), som var mycket negativa
till en sådan förändring.
Beslutet i KRAVs styrelse innebär
alltså att det inte ges någon möjlighet
för att få omestrade fetter tillåtna.
Däremot görs vissa andra justeringar i kapitel
9 i regelboken. Framför allt blir reglerna tydligare.
Kraven på konventionella ingredienser tydliggörs
och tre nya livsmedelstillsatser tillåts. Det
gäller E 341 monokalciumfosfat (som jäsmedel
i mjöl), E 406 agar och E 938 argon.
De nya reglerna för
förädling träder i kraft den 1 juli 2004.
(Källa: www.krav.se)
|