I förra nyhetsbrevet KR
6 och SKN
73 hänvisade vi till artikel
i The Sunday Times den 28 oktober:
Det kom lite i skymundan varför vi skriver lite mera
detaljerat nu.
Fler nyttiga antioxidanter
i ekologisk frukt och grönt
I den största undersökningen hittills, finansierad
med EU pengar, är bevisen överväldigande
att ekologisk produktion är att föredra ur hälsosynpunkt
. Hela 40 % mera antioxidanter fann man i grönt och
frukt från ekologiska odlingar och hela 90 % mera
antioxidanter fann man i mjölk från ekologiskt
uppfödda och utfodrade kor, jämfört med
konventionell uppfödning.
Forskarna anser att dessa antioxidanter väsentligt
kan bidra till att dra ner riskerna för såväl
cancer som hjärtsjukdomar, de största orsakerna
till dödsfall. Professor Carlo Leifert, som ledde
det stora projektet påpekar vikten av att äta
ekologiskt, i synnerhet för dem som har svår
att få i sig tillräckligt med frukt och grönt,
de berömda 5 om dagen.
När gav du din man
en ekologisk tomat senast?
Ytterligare fann man att ekologiska tomater från
Grekland (inte enbart giltigt för Grekland) innehöll
högre halter antioxidanter, speciellt flavonoider
som anser minska risken för kranskärlsproblem.
Flavonoiderna har som bekant även andra positiva
effekter, varför man borde ställa frågan:
När gav du din man en ekologisk tomat senast?
Såväl det engelska livsmedelsverket som det
svenska har alltför länge vidhållit att
det är ingen större skillnad mellan ekologiska
produkter och konventionellt odlade sådana. Det
är hög tid nu att omvärdera sina ståndpunkter.
Redan har FSA, det engelska Food Standards Agency låtit
förstå att man ska se över sina ståndpunkter.
Det är hög tid.
Ingen överraskning
Kom detta som någon överraskning för oss
konsumenter? Nej men bara som ett bevis hur svårt
det är att utmana etablissemangets ingrodda uppfattning
om konventionell kemikaliberoende livsmedelsproduktion.
Oavsett vad myndigheterna säger är det skäl
nog för oss konsumenter att fatta våra beslut
redan nu och tänka på vår egen hälsa
och även naturens hälsa. Det finns inga skäl
varför vi ska invänta tröga myndigheters
utvärderingsprocesser.
Vi kan lika väl lita på senaste och övertygande
forskning, vi får ju i alla fall ta konsekvenserna
av vår konsumtion och livsstil, nu medan vi lever
och behöver inte vänta tills det är för
sent.