Ekologiska livsmedel får stöd av FAO
Det mäktiga FN-organet för jordbruk, FAO, har de senaste två åren fått upp
ögonen för ekologisk odling och livsmedel. Dels har FAO/WHO-kommissionen
Codex Alimentarius kommit långt i arbetet att sätta internationella
standarder för handel med ekologisk mat. Dels utreder FAO vilken forskning
och vilka stödåtgärder som ekologisk produktion behöver, speciellt i
u-länder.
För oss konsumenter är det särskilt intressant att följa arbetet med att
utröna vilka fördelar ekologisk mat har jämfört med konventionellt odlad
mat. Vid ett regionalt möte i Portugal i juli 2000 studerade en expertgrupp
inom FAO de aspekter som berör säker mat och kvalitet. Man konstaterar att
arealen som odlas ekologiskt har växt 30-faldigt mellan 1985 och 1998 i
Europa. Trenden är mycket positiv inför framtiden, och FAO slår fast att det
kan ge nya exportmöjligheter för just u-länder, som kan producera t ex frukt
och grönt året om. Dock måste u-länderna hålla samma höga standard som alla
andra länder, och följa WTO-avtalets regler om hälsoskydd. Man noterar också
att många konsumenter helst vill ha lokalt odlad ekologisk mat.
Ekologiska livsmedel har visat sig ha:
- mindre eller inga rester alls av bekämpningsmedel
- lägre nitrathalt p g a att man inte använder konstgödsel
- inga rester av avloppsslam (eftersom det inte är tillåtet)
- mindre smittorisk fråm E coli-bakterier
- lägre halter av mycotoxiner i mjölk
- positiva effekter på vattendrag och vattenkvalitet i närheten av odlingen
- positiva effekter på landsbygdsutveckling
FAO tar också fasta på de positiva effekterna för biodiversiteten. Man
noterar att GMO eller bestrålning inte används inom ekologiskt lantbruk.
Bland slutsatserna i övrigt kan noteras att FAO lyfter fram att det främst
är konsumenternas intryck, samt efterfrågan på kvalitet och säker mat som
driver på utvecklingen. Dessutom betonas de positiva miljöeffekterna. Man
rekommenderar att alla länder fortsätter harmonisera sin lagstiftning och
sina regelsystem, och att reglerna ska tas fram av alla inblandade, alltså
även konsumenterna!
Ladda hem och läs hela dokumentet från mötet i Portugal juli 2000.
FAOs nya hemsida för ekologisk odling och livsmedel.
Faktaartiklar och rapporter från FAO om ekolgisk odling och livsmedel.
|