Swedish Meats anser Eko-kött olönsamt
Slakterikoncernen
Swedish Meats nytillträdde direktör Åke
Modig meddelade den 21 mars att
ekologiskt inte är lönsamt för Swedish
Meats, som står för mer än 90 procent
av den ekologiska slakten och försäljningen
av ekologiska kött- och charkprodukter i Sverige.
Under 2005 sålde företaget ekologiskt kött
för 94 miljoner kr. I konsumentledet beräknas
värdet till ca 235 miljoner kr. Den totala omsättningen
för Swedish Meats hamnade på 8,7 miljarder
under 2005 och den ekologiska försäljningen
står för 1 procent av försäljningen.
Lite huvudräkning
ger en reflektion om var mellanskillnaderna hamnar!
Om SM säljer för 94 miljoner, hur mycket får
då köttuppfödarna för sina ekologiskt
uppfödda djur? Hör av er, ni som står
för den ekologiska produktionen! Vi konsumenter får
i alla fall betala 235 miljoner för ert kött!
Åke Modig fortsätter: ”Den ekologiska
affären är inte lönsam för Swedish
Meats idag men företaget har lönsamhetsproblem
även på det konventionella området. Den
största enskilda faktorn för att få lönsamhet
på den ekologiska sidan är att sälja större
andel av djuret som ekologiskt. I dag säljs till
exempel bara en tredjedel av KRAV-lammet som ekologiskt.
Kommentar: kanske
inte så konstigt! Det är något som inte
stämmer i hela kedjan och att bara sluka konkurrenter
för att få monopol är också kostsamt.
Varför inte sluta med att stycka de stackars lammen
i små kotletter som säljs till skyhöga
priser? Sälj halva lamm, eller i vart fall som racks
och olika delar (i låda )som dillkött (mums)
samt som stek, det blir billigare och många kan
hantera det, om det blir till skäliga priser.
Dessutom borde ni inte utmana konsumenterna med att truga
på dem kött från GMO-uppfödda djur,
när ni så väl vet att vi inte vill ha
det. Det går inte att tvinga konsumenter. Läs
förresten inlägget här i samma nyhetsbrev
om vem som kommer att bestämma utvecklingen inom
EU för GMO-produkterna. Lyssna på kunderna! |
|