Sveriges Konsumenter i Samverkan 


Vad är det du äter?

Föreläsningsserien "Vad är det du äter?" som arrangeras av Sveriges Konsumenter i Samverkan på Ekocentrum i Göteborg drog i gång onsdagen den 12 november med temat "Hälsan och miljön på tallriken”.

Hur kan man då äta på ett sätt som är bra för både den egna hälsan och för miljön? Ett strålande exempel visade skillnaden i energiåtgången mellan växthusodlade tomater och frilansodlade morötter. Om alla byter ut tomaten mot moroten en gång per vecka under ett helt år motsvarar det en Barsebäcksreaktor. Moroten är också bra ur hälsosynpunkt. Ytterligare ett plus - valet gagnar plånboken.

Andra tankeväckare under kvällen var jämförelsen av bekämpningsmedelsrester i svenskodlade grönsaker och importerade. Exempelvis att 0,7 procent av de svenskodlade innehöll rester av bekämpningsmedel mot 5,5 procent av de importerade. Generellt kan sägas att ju längre från Sverige frukt och grönsaker odlas, desto mer bekämpningsmedel används.

Så visst kan man fundera över jordgubbarna som möter oss i fruktdiskarna vid juletid.

Tillbaka till föreläsningsserien >>

upp