Föreläsningsserien
"Vad
är det du äter?" som arrangeras av Sveriges
Konsumenter i Samverkan på Ekocentrum i Göteborg
drog i gång onsdagen den 12 november med temat "Hälsan
och miljön på tallriken”.
Hur kan man då äta på ett sätt som är
bra för både den egna hälsan och för miljön?
Ett strålande exempel visade skillnaden i energiåtgången
mellan växthusodlade tomater och frilansodlade morötter.
Om alla byter ut tomaten mot moroten en gång per vecka
under ett helt år motsvarar det en Barsebäcksreaktor.
Moroten är också bra ur hälsosynpunkt. Ytterligare
ett plus - valet gagnar plånboken.
Andra tankeväckare under kvällen var jämförelsen
av bekämpningsmedelsrester i svenskodlade grönsaker
och importerade. Exempelvis att 0,7 procent av de svenskodlade
innehöll rester av bekämpningsmedel mot 5,5 procent
av de importerade. Generellt kan sägas att ju längre
från Sverige frukt och grönsaker odlas, desto mer
bekämpningsmedel används.
Så visst kan man fundera över jordgubbarna som
möter oss i fruktdiskarna vid juletid.
Tillbaka
till föreläsningsserien >>