Under
ett liv stoppar vi svenskar i oss cirka 70 ton mat och
dryck. Det är ungefär lika mycket som fem
fullastade långtradare! Vad betyder det för
vår hälsa och miljö, när som fjärran?
Under fyra intressanta kvällar har du möjlighet
att se, lyssna och diskutera vad som "gömmer"
sig i de fem långtradarna samt vilka möjligheter
du har att påverka vad långtradarna ska
lastas med. Information om föreläsningarna
kan även laddas ner som pdf-fil här.
Tid: |
onsdagskvällar
18.00. Samling från 17.30 i Ekocentrums kafé |
Plats: |
Ekocentrum, Ascheberggatan
44, Göteborg, hållplats Kapellplatsen |
|
Gratis inträde |
|
|
12
november: "Hälsan och miljön på
tallriken" |
Vad
du lägger på tallriken påverkar
både hälsan och miljön. Maten är
en del av vår konsumtion som är mycket
miljöbelastande men där det också
finns mycket man kan göra för att förbättra
situationen. Det som är bra för miljön
är oftast också bra för hälsan.
Kostekonom Barbro
Wallgren och Anders
Lund, pedagog på Ekocentrum, ger
dig tips och råd för en miljövänligare
och samtidigt sundare livsstil.
Läs
sammandrag från föreläsningen här
>> |
|
|
19
november: "Mat till vilket pris" |
Hur
påverkas andra av våra matvaruinköp?
Globalt och lokalt? Etik på faten?! Billigt
för vem?
Kom och diskutera med Miljöförbundet
Jordens Vänner.
Läs
sammandrag från föreläsningen här
>> |
|
|
26
november: " Vem tjänar på
storskaligheten och vem förlorar?" |
Varför
kan man ha småskalig produktion i Schweiz
men inte i Sverige? Rationaliseringen av svensk
mejerinäring har inneburit att 100-tals mejerier
har lagts ner de senaste 50 åren. Vad har
vi vunnit och vad har vi förlorat? Sverige
valde storskalighet. I Schweiz är bilden
en helt annan. Vad innebär det för konsumenter
och producenter?
Jan-Erik Andersson,
miljöutbildare bl a i Göteborgs kommun
och ekobonde. Niklas
Wennberg, miljökonsult i Göteborg.
Läs
sammandrag från föreläsningen här
>> |
|
|
10
december: "Hur kan konsumenten ta makten?" |
Som
konsument kan du påverka. Men du behöver
inte göra det enbart på egen hand. Vad
finns det för möjligheter att agera tillsammans?
Barbro Söderberg
från Kooperativ handel Fram, en ekologisk
dagligvaruaffär i Linnéstaden, berättar
om hur affären utvecklats från starten
1984 fram till idag.
Kurt Roos talar
om "nytillskottet" i Göteborg, Landsbygdens
skafferi i Härlanda. Skafferiet säljer
produkter från erfarna lantbrukare, eldsjälar
med stolthet och kunnighet som aldrig kompromissar
med kvalitén. En av dem är Tua
Hurtig Wigforss,
även engagerad i Bondens egen marknad med närodlade,
egenproducerade produkter. Tua odlar grönsaker,
frukt och bär och är intresserad av gamla
sorter. Kvällen bjuder dessutom på smakprov
från det "västgötska smörgåsbordet".
Läs
sammandrag från föreläsningen här
>> |
|
Information om föreläsningarna kan även
laddas ner som pdf-fil här
>>
Läs mer på Ekocentrums hemsida
>> |