EU och ekologiska livsmedel
- gemensamma regler och aktionsplan
Redan 1992 kom de första gemensamma
EU-reglerna för ekologisk odling. Man slog fast att konsumentefterfrågan
på ekologiskt producerade jordbruksprodukter och livsmedel
ökar, och att en ny marknad för jordbruksprodukter börjat
uppstå. Sett mot bakgrund av den nya inriktningen av den
gemensamma jordbrukspolitiken ansåg man att detta slag
av produktion kunde förväntas bidra till bättre balans
mellan tillgång och efterfrågan på jordbruksprodukter,
bättre skydd för miljön och bevarande av landsbygden.
För att tillgodose den ökande efterfrågan släpps nu jordbruksprodukter
och livsmedel ut på marknaden med märkning som anger att
de har producerats ekologiskt eller utan användning av
syntetiska kemikalier. EU-märket har dock inte blivit
någon stor framgång - de flesta konsumenter litar mer
på inhemska certifieringssystem. Rådets förordning (EEG)
nr 2092/91 av den 24 juni 1991 om ekologisk produktion
av jordbruksprodukter och uppgifter därom på jordbruksprodukter
och livsmedel.
Läs
Rådets
förordning
Vad gör konsumentorganisationerna?
Reglerna ändras efterhand, och Sveriges Konsumenter i
Samverkan deltar i mån av resurser i det arbetet, främst
via Statens Jordbruksverk. Regeländringarna inom EU får
ofta stora konsekvenser även för svenska ekologiska produkter.
Vi arbetar därför också direkt genom remissvar och kontakter
med EU-kommissionen. SKIS har t ex framfört kravet att
ekologiska livsmedel inte på några villkor ska tillåtas
innehålla GMO samt protesterat mot tullförordningen 1788/01
som hotar importen från många u-länder.
Genom den europeiska konsumentorganisationen AEC deltar
Martin Frid från SKIS i EUs aktionsplan för ekologisk
odling.
Mer information
finns på:
|
|