Forskningen kring
bekämpningsmedel görs i huvudsak av företagen
som tillverkar gifterna. Konsumentorganisationer och
miljöaktivister har länge krävt bättre
riskbedömning, t ex oberoende studier på
de ämnen som bildas när bekämpningsmedel
bryts ner. Många uppgifter om ingredienserna i
bekämpningsmedel är dessutom hemligstämplade
eftersom företagen vill skydda sina produkter så
att
konkurrenterna inte kan kopiera dem.
Nu har ansedda National Institute of Environmental
Health Sciences publicerat en studie som jämför
barn som inte äter besprutad mat, med en kontrollgrupp
som fick konventionellt odlade livsmedel. Barnen var
mellan 2 och 5 år gamla. De som fick ekologisk
frukt och grönsaker hade betydligt färre eller
inga restprodukter av bekämpningsmedel i kroppen.
Studien som gjordes vid University of Washington kontrollerade
sex av de vanligaste ämnen som bildas när
bekämpningsmedel bryts ned. I flera fall hade barnen
högre halter än vad man normalt uppmäter
hos vuxna. Forskarna säger i en kommentar att det
bästa sättet att undvika dessa giftiga ämnen
är att äta ekologisk mat.
Fler studier behövs men det kostar pengar. Ett
bättre alternativ är att fler köper ekologisk
mat, särskilt föräldrar bör ta det
säkra före det osäkra och se till att
barn får ekologisk mat. Även dagis och skolor
behöver ta del av resultaten från denna studie,
som redan finns publicerad på Internet (klicka
på
länken nedan). Sveriges Konsumenter i Samverkan
uppmanar föräldrar och andra intresserade
att sprida den här viktiga informationen.
Ladda
ned hela studien i pdf-format >>
Läs mer på
sajterna nedan
MSNBC: New
reasons for eating organic? Study finds pesticide-free
diet may be
beneficial for children >>
Environmental Working Group: New
Study Links Eating Organic to Lowered Pesticide Levels
in Children's Bodies >>
|