Många konsumenter
reagerar på att ekologiska grönsaker kostar
mera. Nu visar flera undersökningar att enskilda
butiker i många fall tar ut ockerpriser på
KRAV-märkt mat. Skyhöga priser gynnar inte
utvecklingen. En anledning kan vara att handeln gärna
ser att det fortsätter att vara brist på
ekologisk mat i butikerna. Genom att strypa utbudet
kan man hålla priserna så höga. Ett
ökat utbud skulle sänka priserna - men också
butikernas vinst - ett kortsiktigt sätt att tänka
som drabbar oss alla!
ATL, lantbrukets affärstidning har avslöjat
att butiker ibland tar ut upp till fyra gånger
så mycket på försäljningspriset.
Samodlarna säger till ATL att de har låga
odlarpriser och säljer billigt till butikerna,
men trots det är ibland priserna i butikerna orimligt
höga.
Efterfrågan på ekologiska produkter har
ökat, liksom utbudet. I dag finns cirka 3 300 KRAV-märkta
livsmedel, mot 400 i början av 1990-talet. Försäljningen
av ekologiska grönsaker hos Swegro har t ex ökat
med 30 procent det senaste året, vilket är
glädjande.
Vilka är mellanleden
innan varorna når din livsmedelsbutik?
Dagligvaruleverantörers
Förbund, har cirka 200 medlemsföretag
som producerar och importerar merparten av alla varor
som säljs i Sveriges dagligvarubutiker
Ett urval av grossister
som säljer ekologiska livsmedel vidare från
lantbrukare:
|