Ekologisk odling bäst i långtidsstudie
Ekologiskt jordbruk betyder kvalitet, inte kvantitet. Detta
enligt en ny studie som visar att ekoodling ger 20 procent mindre
grödor, men förbrukar bara omkring hälften så
mycket energi och gödningsmedel.
Studien, den tidsmässigt längsta jämförelsen,
har publicerats i Science, en framstående vetenskaplig
tidskrift.
Schweiziska forskare har granskat ekologisk odling i 21 år.
Man jämförde ekologisk, biodynamisk och konventionell
odling av samma grödor och med samma jordbearbetning. Det
är mycket positivt att användningen av konstgödsel
och energi kan minska med mellan 20 och 51 % i den
ekologiska odlingen. Forskarna fann också andra föredelar,
t ex att myllan har större biologisk mångfald, med
fler välgörande daggmaskar, jordmikrober och skadedjursätande
skalbaggar.
- Ju större biologisk mångfald, desto mindre energi
behöver man lägga på att bearbeta jorden, säger
en av forskarna bakom studien.
I Sverige har bl a Naturvårdsverket uttalat sig positivt
om studien, och sagt att den schweiziska forskningen är
"jätteintressant". Professor Bruno Nilsson, vd
för Kungliga skogs- och lantbruksakademien säger till
Dagens Nyheter att det är seriösa och duktiga människor
som gjort
studien. Däremot behövs mer forskning t ex om kväveläckage
inom ekologisk odling. Detta är också första
gången tidskriften Science publicerar en europeisk studie
om ekologiskt jordbruk. Studien har
blivit mycket omtalad, bl a av BBC.
Läs mer:
Science:
Soil Fertility and biodiversity in organic farming
FiBL (Forskningsinstitutet
för ekologiskt jordbruk)
Nature:
Organic farming means quality, not quantity
Dagens
Nyheter: Ekoodling bäst i långtidsstudie
BBC:
Organic farming "a realistic choice"