Konsumenter som pådrivare för
ekologiska livsmedel
(OBS! Projektet är avslutat) |
Sveriges
Konsumenter i Samverkan bedriver med ekonomiskt stöd från
Konsumentverket ett projekt för ökad efterfrågan
på ekologiska livsmedel. Vi vill göra en aktiv
miljöinsats för en hållbar utveckling i samhället,
lokalt och globalt och för en etiskt godtagbar hållning
till människor och djur. Vi verkar för resurshushållning
och motsätter oss en materiell tillväxt baserad på
utarmning av jordens begränsade resurser. Vi vill belysa
miljöfrågornas samband med livsmedelsproduktionen
och medvetandegöra konsumenterna om det vägval det
innebär att välja ekologiskt och de positiva effekterna
av ett sådant val.
Genteknik, bestrålning, antibiotika,
hormoner, tillsatser och läkemedel i produktionen av livsmedel
möts alltmer med skepsis av konsumenter, som vill se ett
realistiskt alternativ till en oönskad utveckling. Konsumenterna
måste börja använda sin köpkraft för
att få bättre livskvalitet, ren mat och ren luft.
Vi vill i projektet utveckla metoder för att motivera till
ökad efterfrågan och tillgång på ekologiska
produkter och inte marknadsföra vissa produkter. Dialogen
omfattar information, diskussion och aktivt arbete från
konsumenternas sida. Konsumentpaneler för ekologiska livsmedel
provas för kontroll av pris och tillgång och för
att skapa efterfrågan. Lokala grupper för påverkan
i närbutiker uppmuntras och ges stöd.
Aktivitetsdagar för matlagning, provsmakning och information
och seminarier och utställningar för odlare, producenter,
handel och konsumenter anordnas. Läs mer om projektet >>
|