Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Ekologiska livsmedel
2000-12-02

Vem hatar ekologisk mat?

Det började i USA. Egendomliga uttalanden dök upp i pressen, illa underbyggda halvlögner som snabbt spreds via Internet. Genomgående handlade kritiken mot ekologisk mat om risker - det påstods att ekologisk mat ofta var smittad med farliga e-colibakterier. Bakom ryktet låg Cato Institute, Hudson Institute och ett par andra mer eller mindre ökända marknadsliberala näringslivsorgan. De sponsras inte oväntat bland annat av kemiindustrin och genteknikbolag. Påståendena fick ett eget liv och verkade svårstoppade. Då gick t o m TV-kanalen ABC News 20/20 ut med "varningen". Reportern avslöjades och fick gå.
Miljöorganisationen Environmental Working Group har alla detaljerna.

I England har den nytillträdde chefen för det brittiska livsmedelsverket under år 2000 gjort vissa uttalanden som plagierar de amerikanska. Läs mer om Sir Krebs som påstår att allmänheten luras att betala mer för "sämre och farligare" varor. Sir Krebs har också fått kritik - från sin irländske kollega, som uppmuntrar folk att köpa ekologiskt!
Norfolk Genetic Information Network, Friends of the Earth och Soil Association ger sig in i debatten.

Även i Sverige har Timbro och dess avknoppning Smedjan apat efter sina kollegor på andra håll i världen, och gått ut med exakt samma påståenden, främst på Svenska Dagbladets ledarsida, men även i radions P1, om ekologiska livsmedel. Man påstår att "produktionen av dem har medfört ett uppsving för otrevliga bakterier i livsmedel" - utan bevis, utan fakta, utan rim eller reson!
Läs "smörjan från smedjan" här.

UPP

ÖVRIG VERKSAMHET OCH KAMPANJER KONTAKTA OSS