Vem hatar ekologisk mat?
Det började i USA. Egendomliga uttalanden dök
upp i pressen, illa underbyggda halvlögner som snabbt spreds
via Internet. Genomgående handlade kritiken mot ekologisk mat
om risker - det påstods att ekologisk mat ofta var smittad med
farliga e-colibakterier. Bakom ryktet låg Cato Institute, Hudson
Institute och ett par andra mer eller mindre ökända marknadsliberala
näringslivsorgan. De sponsras inte oväntat bland annat av kemiindustrin
och genteknikbolag. Påståendena fick ett eget liv och verkade
svårstoppade. Då gick t o m TV-kanalen ABC News 20/20 ut med
"varningen". Reportern avslöjades och fick gå.
Miljöorganisationen Environmental
Working Group har alla detaljerna.
I England har den nytillträdde chefen för det
brittiska livsmedelsverket under år 2000 gjort vissa uttalanden
som plagierar de amerikanska. Läs mer om Sir Krebs som påstår
att allmänheten luras att betala mer för "sämre och farligare"
varor. Sir Krebs har också fått kritik - från sin irländske
kollega, som uppmuntrar folk att köpa ekologiskt!
Norfolk
Genetic Information Network, Friends of the Earth och Soil
Association ger sig in i debatten.
Även i Sverige har Timbro och dess avknoppning
Smedjan apat efter sina kollegor på andra håll i världen, och
gått ut med exakt samma påståenden, främst på Svenska Dagbladets
ledarsida, men även i radions P1, om ekologiska livsmedel. Man
påstår att "produktionen av dem har medfört ett uppsving för
otrevliga bakterier i livsmedel" - utan bevis, utan fakta, utan
rim eller reson!
Läs
"smörjan från smedjan" här.