Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-10-29 Publicerad i KR nr 30 samt i SKN nr 96
Rädda ålen!

Ålen är ett problem, den har hamnat på konsumentguiders röda lista och påstås vara utrotningshotad.. Problemet är inte ålen, utan hanteringen av ålen. Nu hotas inte bara ålen till våra Julbord utan även yrkesfiskarna som har tillstånd att fiska ål. Vad har vi sedan? Ska vi införa rökt hoki från Nya Zeeland? Eller kanske bojkotta hela julbordet? Nej det är att kräva för mycket av oss konsumenter. Fet fisk ska vi dessutom äta mer av för hälsan och det goda fettet, marint omega-3! Debatten är bisarr.


Den invandrade glasålen från Sargassohavet fångas i England, Frankrike och Spanien, samt trots förbud även i Portugal. Den säljs sedan för utsättning i olika länder i Europa, men största mängden går till Kina, för uppfödning och slakt, alltså inte för uppfödning och delvis tillbaka till lekplatsen i Sargassohavet. I Kina slaktas den och rensas och fryses in och exporteras till Europa för t ex rökning. Den kinauppfödda ålen är kraftigt förorenad med bekämpningsmedel och tas inte ens in i Europa, om den råkar testas, men det mesta slinker igenom.

Den ål som fångas lagligt i Sverige av yrkesfiskare, som nu verkligen hotas, är antingen gammal ål sedan invandringen fungerade, eller är resultatet av utsatt glasål (yngel). Det finns gott om ål! En viss del av dessa ska tillåtas återvandra till Sargassohavet, men de flesta blir ”köttfärs” i alla turbiner vid vattenfallen, till ringa nytta. Här måste insatser till för att hjälpa den iväg. Men detta är inget hinder att både fånga och äta svensk ål. Dåligt informerade butikskedjor stryper nu åltillförseln till butikerna med följden att yrkesfisket antingen får exportera all ål eller gå under.

Ska vi ha det så? Nej självfallet inte! Det är inte butikerna och kedjorna som ska styra vad vi ska köpa, det är vi själva som konsumenter. Men då ska vi vara rätt informerade. Det är upp till dig om du anser att vi är trovärdiga, välj sedan, men du måste få hela sanningen också för att kunna välja. Vi ger dig ”KONSUMENT-NYCKELN”. Då har du nyckeln i dina händer för att fatta dina informerade beslut. Vi gräver och försöker vara objektiva, utan andra syften än konsumenternas bästa och omtanke om en hållbar framtid.

Hör vad en yrkesfiskare berättade i radion häromdagen >>
Mer om fiske på vår hemsida >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss