Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske
2008-02-15 Publicerad i KR nr 11 samt i SKN nr 78


Fiskepriserna når astronomiska höjder

Vill du ha färsk strömming i butik som inte har fiskdisk, så blir det filead och packat, så den är hållbar i 8 dagar. För att packa i tråg med ”livsmedelsgas” (som ger hållbarhetstid på 8 dagar), ligger kostnaden på c:a 18:- per kg fisk.

Vad fiskarna får är svårt att få exakt uppgift om, för det varierar väldigt beroende på fångsten, men låt oss vara generösa och räkna med 3:-/kg. Sen ska någon som köpt upp den sälja vidare till fabrik som filear, som ska sälja vidare till grossist som levererar till butik, som ska sälja den till konsument, eller grossisten ska sälja till packare som sedan levererar till annan grossist som säljer till ett handelsblock för utleverans till dess butiker o s v.

Som konsumenter har vi kunnat följa utvecklingen de sista åren från 9:90 till 19:90 och vidare till 29:90 för att chocka oss med 39:90. Men det räckte inte för snart var man uppe i 49:90. Prishoppen är alltså 10:- per gång, inga exakta kalkyler här utan rejäla skutt och så vänjer man konsumenterna vid det aktuella standardpriset. Marknaden tål det efter ett tag. Men vi började undra när det blev 55:-, vågade man inte ta samma skutt som tidigare. Tydligen inte, men snart var vi där, i vart fall i Stockholm. Göteborg skulle aldrig svalt det.

Men så i slutet av januari dök det upp packad fick som höll 8 dagar. Packad i gas. Pris 72:80. Hoppsan, hos Willys till råga på allt. Men jag såg aldrig mer av färdigpackad fisk där, konsumenterna satte nog i halsen.

Det räcker nu. Vi konsumenter accepterar inte längre att fiskpriserna går som raketer upp i skyn. Vi vill ha lagligt fångad fisk, fiskad nära våra kuster och med spårbarhet samt veta när den är fångad. Vi accepterar inte att utfiskningen gör att det blir ont om fisk, så priserna blir orimliga. Det är faktiskt branschens uppgift att värna om ett uthålligt fiske och att bestånden återhämtar sig, men också att granska hela kedjan från havet till tallriken.

Bidrag till det ena och sedan bidrag till det andra och nu bidrag för att skrota överflödiga båtar. Allt för skattepengar. Håll åtminstone ögat på vad som händer med priserna på vägen.

Det blir lätt fläskfilé från Danmark för 69:- om strömmingen hamnar runt 80:- kilot eller oxfilé när torskfilén hamnar på 3-400 nivån eller som gösen i hallen häromdagen en bra bit över 400:- .

Det finns smärtgränser även för oss som gärna betalar för kvalitet och inte jagar fiskpinnar gömda i bröd för 29:90 på extrapris.

Fisket står inför två seriösa problem, utfiskningen som förhoppningsvis kan lösas och sen en skenade prisnivå som konsumenterna revolterar emot. Jämför inte med priset på iransk kaviar och tro att alla sväljer det.

Läs mer:
Läs mera om fiske >>
Läs också Bengt Ingerstams blogg med flera inlägg inom fiskepolitiken >>

upp