Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske, Skampålen
2008-01-24 Publicerad i KR nr 9 samt i SKN nr 76


Butikerna säljer utrotningshotade fiskar

Det är inte första gången vi förvånas över att våra stora handelskedjor säljer klart olämpliga produkter. Vi undrar varför och vad innebär deras ”garantier” om att de valt ut för vårt bästa eller att de vill ge konsumenterna bästa produkter till lägsta pris?

Just nu är två flagranta exempel uppe till debatt, produkter med azo-färger och handel med utrotningshotade fiskarter. Visar inte detta en skrämmande likgiltighet gentemot konsumenterna och brist på hänsyn till världens fiskebestånd, miljö och klimat samt hälsa, samtidigt som man bara har ett framför ögonen, ta marknadsandelar och sälja vad som helst bara det klirrar i kassan?

Bara senaste dagarna har våra stora tidningar haft stort uppslagna reportage om hur de svenska butikerna säljer fisk som ligger på röda listan, såväl WWFs som Isabella Lövins, över arter som är utrotningshotade och helt enkelt bara går att rädda om vi slutar köpa dem tills bestånden återhämtat sig.

Många orsaker till det katastrofala läget i haven
Det är många orsaker till det katastrofala läget i haven, nerskitningen, rovfisket, den miserabla fiskeripolitiken inte minst från EUs sida, kampen om rätten till fisken från många stora länder på de fattigas bekostnad, regelverket som gör att ibland kastas 50 % tillbaka i haven i dött tillstånd, svartfisket, fusket med vad man landar, de orealistiska kvoterna som våra ministrar bestämmer, fiskarenas diskussioner om forskarnas slutsatser. Ja listan kan göras lång, men att fisket har varit alltför girigt med egensinniga intressen kan inte döljas.

Detta lovar exempelvis ICA. Trots detta förekommer hotade arter i fiskdiskarna.
Förbjuden fisk
Besökte igår Hötorgshallen och där fanns allt, all förbjuden fisk, inga skyltar om fångstzoner, inga datum om när fisken tagits upp, inga ordentliga namnangivelser, inga vettiga priser. Man får känslan av att handlar man i hallen får man vara ödmjuk och tacksam för att bli ”serverad” utan att ifrågasätta.

Det är som att man skäms för att över huvud taget fråga vad något kostar, man ska inte ifrågasätta. Det enda som fanns var höga priser. När fiskfilé börjar komma upp i priser långt över oxfilén har det gått troll i fiskhandeln.

Hur mycket får strömmingsfiskarna för fisken? 3-4 kronor? Jag ska kolla och komma tillbaka, men i hallen låg stömmingsfilén runt 80:-kilot. Det här kan inte fortsätta, vi vill ha nyttig fisk, färsk fisk och icke hotad fisk till priser vi har råd med, annars blir det spaghetti och nudlar i veckan och fisk möjligen till helgen.

Men den stora frågan idag är, varför säljer man i våra stora butiker över huvud taget hotade arter? Har man ingen koll på läget? Varför låter man sig hängas ut i tidningarna, avslöjade av en vaken journalist eller organisation? Det är något att ta upp till diskussion.

Vårt alternativ är nu att utveckla temat ”HÅLL HYLLORNA RENA” och få en seriös diskussion med handeln i första hand. Är du intresserad att medverka, centralt eller lokalt? Vi behöver agera på alla plan. Det räcker inte med att oja sig, nu handlar vi i dubbel bemärkelse. Hör av dig!

Läs mer:
Fiskhandlarna säljer utrotningshotad fisk >>
Butikens disk full av ’ful’ fisk >>
Allt om vårt arbete på området fiske >>
upp