Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske
2006-06-30  


Kapten Royal Laxfilé
– ännu ett laxfall


Det är imponerande hur svårt det är att märka rätt. Vad som helst får inte kallas lax. COOP/Konsum verkar dessutom lyckats hitta alla avarterna. Här är ett ytterligare fall. Denna gång från Konsum i Hultsfred.

Det rör sig om Chumlax eller som den även kallas hundlax. Det är inte riktigt det samma att kalla det Kapten Royal Laxfilé. Det är ett klart brott emot märkningsreglerna, så detta blir en anmälan till Livsmedelstillsynen (Miljökontoret) i kommunen.

På baksidan står i och för sig det rätta latinska artnamnet, men det betyder inte att man får skriva fel på framsidan. Innehållet syns inte, påsen är inte genomskinlig utan helt tryckt med bild och text.

En snabb koll på fetthalten ger dock klart besked, 1 procent fetthalt. Det lägsta vi hittat och så packat i Kina, så då är det bara att gissa. Någon provgrillning orkar jag inte med, är ganska trött på att testa dålig fisk, som dessutom åkt ända från Kina.

Skylten visade det klassiska priset 49:90 och kilopriset blev då 103:95. Man sålde färsk norsk fin lax för 95 kr/kg i hel och halv. Föredrar nog den färska norska laxfilén, som säkert är ”riktigt” fet och läcker att grilla och njuta av.

Det är helt enkelt ett fult sätt att lura oss, dels med fel namn och dels med dålig kvalitet. Så in på Chicken race, listan över exempel på hur man lurar oss, t o m Konsum med sina fagra löften om ärlig mat till bra priser.
upp