Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2010-12-17  
Lutfiskdags
Hur många gånger har mamma inte stått där med misslyckad lutfisk, strax före julmiddagen. Vi har sedan gjort samma misstag och aldrig samma misstag varje år. Antingen simmade den, som en slemmig klump i en massa vatten eller hittade vi en torr skrumpnad sula också i en massa vatten.

Nu har jag testat. Det var inte alls lika gott som en härlig tallrik med kokt potatis, vit sås gjord på spadet med kryddpeppar eller skånsk senap, lite gröna ärter och knaperstekt bacon till. Det var rätten som gjorde lutfisken.

Nu när jag bara skulle smaka lutfisken utan tillbehör fick jag nog efter tre tester.

Köpte ett paket av den dyraste DGL från Karlshamn, 92:- per kg hos Willys och 94:90 på ICA, utan skinn och färdigurlakad. Provade tre varianter, en efter 1 timmas ytterligare urlakning, slemmig och väl så lös. En andra efter 4 timmars urlakning, något fastare (600g fisk, gav 253 g spad och 170 g färdig lutfisk, alltså ett utbyte på 28%). Slutligen 420 g lutfisk efter 24 timmars urlakning, med väl så fast lutfisk, 127 g fisk, men då hade jag slagit ut 150 g spad /vatten av misstag för den hade vattnat sig från det jag tog upp den tills jag satte den i ugnen.

Låt oss nu räkna på fisken efter 4 timmars urlakning. 28 % fisk och kilopriset 92:- ger ett fiskpris på 328:50. OK all fisk, utom hajmal som är rödlistad och kostar mellan 39:90 och 45:-, så måste man nog uppsöka Hötorgshallen för att kunna spendera det på vanlig torsk. Det är alltså en oerhört dyr julmiddagsfisk.

När nu kokresultatet blir så väldigt olika beroende på årgång, märke och urlakningstid, så vågar jag mig inte på att servera julaftonens lutfisk utan att först ha testat. Testar jag tre märken så blir det nära 300:- för fisken och 9 provkok innan jag vågar mig på att välja hur jag ska göra inför julafton. Det blir 450:- i provkostnad (2x1,5 kg) samt 150:- för det definitiva julpaketet, för 2 personer! Chockad? Ja alternativet är att chansa, men billigt blir det inte i alla fall. Lycka till och en förhoppningsvis ”god” Jul.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss