Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-02-20 Publicerad i KR nr 12 samt i SKN nr 79
Vilseledande märkning av fisk som INTE är torsk
Ännu ett övertramp, där felmärkning medvetet görs för att lura konsumenterna


Av bilden framgår beteckningen Polar TORSKFILÈ.
Men det borde vara Filè POLARTORSK
Polartorsk, som inte är torsk, marknadsförs som TORSK. Vi har haft ett annat fall uppe tidigare där man skrev Polar Torsk, som ju får oss konsumenter att tro att det är torsk från Polarområdena.

Nu är det ett företag med boxadress, inget telefonnummer och ingen adress (skumt), som är ute och luras med denna lilla firre Polartorsk (Boreogadus saida) och kallar det TORSKFILÉ.

Lars Thelander AB i Lindome är det anonyma företaget.

Se upp! Står det att det är producerat i Kina, behöver vi inte köpa det. Transporterna är inte klimatvänliga. Fångstzon FAO 61, som ju inte säger en vanlig konsument någonting, ligger sydost om Kina, se Fiskeriverkets karta. Se även bilden nedan med storleksjämförelse med en cigarettändare.Anmälan till Livsmedelsverket
En konsument som inte ville synas bad oss ta hand om ärendet. Ett bra exempel på hur vi kan hjälpas åt att hålla ett ”öga på marknaden”.

Vi anmälde ärendet till Livsmedelsverket, Livsmedelskontrollen i Göteborg och i Eskilstuna, där fisken såldes. Myndigheten i Eskilstuna ringde ett samtal till ICA Ekängen och partiet returnerades omgående.

Frågor lämpliga att ställa till ICA Ekängen och ICA centralt är:

1. Vet inte ICAs inköpare vad man köper?
2. Är det bara priset som intresserar? Lättast att lura kunden! Men det blev bara en gång denna gång. Kunden köper aldrig mer denna låtsastorsk.
3. Har ni inget ansvar för vad ni säljer? Felmärkta varor borde ni stoppa direkt.

Nu återstår att se vad Miljöförvaltningen i Göteborg gör åt saken och även vad Fiskebranschens Riksförbund, som organiserar processledet, får ut av saken.

Vi lovar uppdatera detta ärende då något händer, liksom i nyhetsbreven.

Läs vår anmälan till Livsmedelsverket, samma har gått till övriga citerade.
Läs tidigare exempel på vilseledande märkning av torsk >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss