Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-06-26  
Midsommarsillen en hälsokur

I nyhetsbrevet från Svensk Fisk strax före midsommar kommenterades hälsoaspekterna på sill, även inlagd sill och matjessill. Alla visste förr att man blir klok av fisk och nu har vi ju inte ont om sill, så det är fritt fram att frossa. Det är inte bara de nyttiga och lätt tillgängliga versionen av omega-3 fettsyrorna från just fisk som är ett bra tillskott – inte att förblanda med den vegetabila omega-3 som man tillsätter i vissa margariner och gör reklam för, utan att berätta att vi bara delvis kan tillgodogöra oss dessa fettsyror.

Att sillen förr var fattigmansmat var förmodligen en mycket lyckad omständighet för svenska folket. Med sillen fick man i sig livsviktiga omega-3 fettsyror, vitamin B och D, antioxidanter, proteiner och mineraler.

Helen Lindqvist, doktorand vid Avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers har under flera år studerat sillens hälsoeffekter och menar att det är mer än omega-3 fettsyrorna som är hälsosamma varför den hela fisken är att föredra framför fiskolja i kapslar eller på flaska.

Läs mer i Svensk Fisks nyhetsbrev >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss