Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-05-15 Publicerad i KR nr 19 samt i SKN nr 86

Den nya märkningen ”Närfiskat”
fortfarande rätt okänd

Närfiskat är den nyligen lanserade märkningen av fisk, som ska hjälpa oss konsumenter att välja rätt fisk, som är fiskad och landad och distribuerat på ett strängt reglerat och kontrollerat sätt. Än har inte systemet hunnit ut över landet men på vissa orter finns det genomfört. Vi lyfte bojkotten av t ex färsk torsk i samband med att detta system infördes, då vi skulle kunna lita på vad som såldes i butikerna. Alla fiskare har inte hunnit ansluta sig och från vissa grossister märks en viss tröghet, så nu gäller det att vi konsumenter trycker på i butikerna.

I samband med detta gav vi också ut en ”grön lista” på fisk du kan köpa med gott samvete och som finns i fiskdiskarna, om den är märkt NÄRFISKAT. Vi har valt att inte sätta fokus på det du inte ska köpa, det blir enklare så. Sen hoppas vi på att butikerna slutar att för egen snöd vinning säljer hotade arter och utsätter oss konsumenter för onormalt stora svårigheter att välja. Det är deras ansvar att veta vad dom säljer. Se t ex tonfisk, blåfenad, som är starkt hotad .

Ta för vana att alltid fråga i fiskdisken efter märkningen NÄRFISKAT, så får vi snabbare den hjälp vi behöver att välja rätt.

I artikeln här från Sydsvenskan finns intressant information om olika märkningssystem och där finns NÄRFISKAT inte ens omnämnt. Hjälp till att ändra på detta!

Märke för fina fisken nästan okänt bland kunder >>
Flygblad om närfiskat >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss