Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-10-21  
Rödlistade fiskarter i många livsmedelsbutiker

Det var temat i måndagens radio P1 från tidiga morgonen (2008-10-20) och naturligtvis kom torsken högt upp på listan. Tyvärr förleddes många konsumenter att yttra sig både oinformerade och överrumplade. Men frågan är både svår och förvirrad.

Den svenska tillåtna kvoten fiskas upp av svenska fiskare, oavsett om vi köper eller ej. De säljer den till uppköpare för export till Tyskland och Frankrike. Varför ska inte vi konsumenter få köpa och äta svensk torsk från Östersjön, när den är lagligt fiskad inom godkända kvoter? Den frågan ställde vi i inlägg som sändes till radion.

Nedan kan du läsa hela inlägget till Sveriges Radio:

(Skickat till SR 2008-10-20. PS tillagt här 2008-10-23)
Varför ska vi konsumenter avstå den tillåtet uppfiskade svenska Östersjötorsken?

Den tillåtna kvoten fiskas ju ändå upp, av svenska fiskare och på godkända områden och inom godkända kvoter (hoppas vi). Det upprör oss konsumenter att just denna måste exporteras till Tyskland och Frankrike, medan vi ska behöva äta torsk från Barents hav, som frysts och gått till Kina för att fileas och ibland förses med kinesiska brödsmulor och frysas ner igen och efter en lång båtresa skickas ut i de svenska frysdiskarna. Transporterna fram och tillbaka och frysningen är väl inte en god omtanke om klimatet och är stötande för oss konsumenter som uppmanas släcka lamporna när vi går ut ur ett rum.

Vad är detta för spel över huvudet på oss konsumenter? Är det inte väl opportunt att försöka ”ta poäng” på att ”inte sälja rödlistade arter”? I vart fall är det inte logiskt och förnuftsmässigt försvarbart, speciellt när det gäller vår mest älskade fisk, torsken. Visst finns det alternativ, men därför behöver man inte undanhålla oss svenska konsumenter vår egen fisk från Östersjön, den man nu lagligt får fiska upp. Återhämtningsplanen för Östersjön går åt rätt håll och kvoterna är godkända av EU:s ministerråd.

Dagens skyltning med Nordostatlanten, fångstzon FAO 27, är inget vi konsumenter har nytta av. Allt från Gibraltar och Nordpolen är väl ingen precisering. Resultatet blir bara att konsumenterna inte bryr sig, man känner sig förlöjligade.

Det finns möjligheter och är godkänt att vara mer specifik i butikerna med upplysningen till konsument. Det nya svenska systemet, garanterat av de svenska yrkesfiskarna, NÄRFISKAT, är ett steg i rätt riktning och det väntar vi på mera av ute i butikerna.

Dessa kommentarer är främst riktade till diskussionen om torsken, vår basfisk. Övriga fiskar som fiskas i vårt närområde och garanteras med NÄRFISKAT, kan vi med gott samvete både köpa och äta. Diskussionen om svärdfisk, blåfenad tonfisk, hälleflundra och jätteräkorna är däremot en helt annan sak och mera problematisk. Det enklaste är att vi konsumenter blir bättre informerade och inte köper sådant, likaväl som vi kan avstå vatten på flaska med diverse anonyma aromer! Handeln fortsätter ta hem det vi köper. Men den här typen av desinformation gynnar inte oss och inte heller vare sig de svenska fiskarna, de tvåbenta och de mångbenade (torsken).

Skoja inte med oss om torsken!

Bengt Ingerstam
Ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan
den fristående, konsumentstyrda frivilliga konsumentorganisationen

070-604 77 25

Läs mera på vår hemsida om vårt engagemang för och om fisket >>

PS Nu har debatten kommit till den utrotningshotade ålen också. Bisarr debatt, hotet är Kina som betalar bra för nätfiskad glasål. Det hindrar invandringen till våra vatten för reproduktion. Kina förädlar glasålen, göder upp den och säljer den till oss som beredd (död) ål, alltså ingen mer reproduktion. Den ål som finns kvar i svenska vatten har ingen framtid, når den fram till Sargassohavet och leker blir ju bara avkomman råvara för Kinas giriga industri, exportdrömmar och den kinesiska staten, som vill ha ännu mer av valutorna i världen för att köpa upp oss alla. Det är billigare än att erövra oss med vapen.

Den ål som fiskas i svenska vatten är antingen gammal ål som ännu inte utvandrat men är kvar sedan det fanns en invandring av ålyngel, eller är det ett resultate av utsatt glasål som ”ätit upp sig” i svenska vatten.

Alltså, slutar vi konsumenter äta ål blir bara effekten att vi inte äter ål. Då exporteras den väl också till övriga Europa. Problemet är världssituationen för fisket och Kinas aptit på att göra business. Det problemet måste lösas internationellt och av kloka politiker.

Lyssna på P1 i radion om åldebatten>>

Varför ska vi konsumenter alltid vara målet och vara den lydiga bojkottarmen som mobiliseras i andras syften? OBS det vi lägger ut i vår lista Bojkotta, är vi konsumenter eniga om och det är för vårt gemensamma bästa vi gör detta, inte på kommando utifrån.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss