Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske
2006-01-19 Följ mediedebatten om Torskskandalen


Vi är ”torsk” allihopa nu!
(men vi kan ändra på det, se slutet av detta inlägg!)

Konsumentministern (+ jordbruk, fiske och sameministern) Ann-Christine Nykvist lovade dyrt och heligt, liksom fiskebranschen, så sent som den 29 november på Kungsfenan på Göteborgsoperan, (den stora ceremonin där pristagare som gjort viktiga insatser för fiskets främjande fick ta emot priser ur ministerns hand), att vi konsumenter helt kunde lita på att den fisk som såldes i svenska butiksdiskar var lagligt fångat och inte från hotade bestånd. Man kan inte begära mera av oss konsumenter än att lita på konsumentministern.

Men nu, efter TV4 s Kalla Fakta, som sändes den 18/1 (repris 22/1) och det grymma avslöjandet om svartfiske med ryska fiskefartyg och stora frysfartyg och deras fusk med ursprungs- och transporthandlingarna, skyller hon på fiskebranschen, som om inte myndigheterna skulle ha klarat av att sköta sina uppgifter. Hon skyller nu också på att det är svårt att övervaka svartfisket, men den norska kustbevakningen visste ju om det!

Men är det inte väl svårt och näst intill omöjligt att vara konsument?
- Politikerna och myndigheterna uppmanar ju oss konsumenter att ta vårt ansvar för ett hållbart samhälle, en hållbar utveckling o s v.
-
De stora handelsblocken uppmanar oss att lita på deras EMV, egna märkesvaror, att står det bara deras namn på varorna kan vi lita på det.

Bilden till höger visar ett exempel på hur ICA i text vill få oss konsumenter att lita på det egna varumärket.
- Myndigheterna lugnar oss konsumenter allt för ofta och ger oss intrycket av att de har kontroll över läget och arbetar för konsumenternas bästa. Lagstiftningen har också skärpts så att allting ska kunna spåras tillbaka i hela kedjan. Inte minst med tanke på smittrisken är detta viktigt. Mycket har blivit bättre men det här visar ju att lagstiftningen är minst sagt bräcklig.

Vem ska vi lita på?

Samtidigt som detta avslöjas har vi affären med kött- och charkföretagen, som påstår sig vara eniga att släppa kravet på att INTE använda GMO-foder i djuruppfödningen. (se avsnittet BOJKOTTA på hemsidan)

Vad ska vi välja då?
Faktum är att köttbranschen har tagit ifrån oss vår lagliga rätt att välja. Det finns ingen demokrati kvar! Det är rena diktaturen och det är precis vad Monsanto och gänget bakom den genmodifierade maten vill, få monopol på världens livsmedelsproduktion. När de nu inte lyckades övertyga oss konsumenter, tar de omvägen genom djuren, som inte opponerar sig, och så blir dom ändå av med sina GM-grödor, mest soja och här ligger amerikanska stora intressen bakom.

Ja ryska tjuvtrålare och amerikanska skördetröskor har ett gemensamt!
När det handlar om pengar gäller tydligen inga lagar eller ens hänsyn till kunderna, som ska betala och äta maten. Men det är väl som i alla branscher, det gäller att ”sko sig” på olika sätt, som förre styrelseordföranden i Wedins Sko gjorde nyligen. Men han var ju i sko-branschen, av en händelse.

Hur kan överhuvudtaget någon idag kräva att vi konsumenter ska ha förtroende för något?
Vi vill hänvisa till vad vi skrev när vi startade upp Chicken Race på vår hemsida här.

Se några exempel vi sedan tidigare lagt ut på vår hemsida:
- Fusket med den könsmogna laxen
- Aspartamsötade rödbetsslamsor inhandlade hos Konsum
- Test av ansjovis, ICAs eget märke och hederliga Grebbestads, innehåll och pris en skandal
- Testen av matjes-sill – grym erfarenhet
- Inlagd sill för 207:50 kr/kg – inte ett skämt men väl högt (normalpris 98:-/kg)

Pressmeddelanden eller artiklar:
- Vårt förtroende för producenter och handel ligger helt i deras händer!
- Behandla oss inte som idioter som bara ska luras!
- PRESSINFORMATION 2005-06-08 - Konsumenter i Samverkan kräver nu av handelsblocken att stoppa felaktig, falsk och missvisande märkning - det är deras jobb

Speciella avsnitt på hemsidan:
- Följ mediedebatten om Torskskandalen
- Chicken Race projekt
- Skampålen
- Bojkotta-listan
- Testpaneler

Vad gör vi nu då?
- Var med och starta Djungeltelegrafen! (från SKN nr 2)
Om alla sprider nyhetsbrevet till 3 nya vänner och bekanta, som är lika indignerade, så blir det snart en folkstorm - Djungeltelegrafen SKN! Sprid snabbt!

SKN – Snabba KonsumentNyheter –- är snabb, kort, effektiv, billig och kommer från konsumenterna! Det är ingen reklam, inga sensationer som ska sälja lösnummer. Vi vänder nu begreppet, i stället för information till konsumenterna kommer nu information från konsumenterna. Näringslivet och politikerna behöver det, vi alla har nytta av det. Läs mer här!
- Var med och bygg upp Sveriges fristående och obundna konsumentorganisation, utan bindningar till handel, producenter eller politiska partier. Vi behöver en sådan, nu mer än någonsin, annars ”torskar” vi för alltid. Så här blir du medlem.
upp