Det
finns ju naturligtvis färsk torsk i många
butiker, se bara upp så fångstzon är
angiven. Men letar du i frysfacken så finns
det gott om ”goda” alternativ: |
 |
Alaska
Pollock - en släkting till torsken och
är inte en hotad art. Fångas utmed amerikanska
västkusten och den asiatiska östkusten |
 |
Hoki
- En fisk som kommer från kusterna södra
Australien men framförallt New Zeeland och
är (ännu) inte en hotad art. Den tillhör
släktet Kummel. Möjligen kan man tycka
att det är lite lång väg, men det
är ju inte nära till Barents hav heller. |
 |
Sej/Gråsej
- Heter på latin Pollachius virens, har på
senare tid lanserats som ett bättre alternativ
till den hotade torken. Vanlig numera i frysdiskarna
också. |
 |
Sill/Strömming
- Fisk som är rika på de nyttiga Omega3
fettsyrorna. Vi borde äta mer av dem, risken
för att komma upp i kvantiteter då föroreningarna
(Östersjön) har någon som helst
roll är mycket liten. |
 |
Makrill
- Är också en ofta förekommande
fisk i frysdiskarna, rik på bra fettsyror |
 |
Rödspätta
- Välkänd i våra frysdiskar sedan
länge. En kustlevande fisk och en av våra
mest populära fiskar. |
 |
Flundra
- Heter på latin Platichthys flesus och är
skrubbskädda, samma som är vanlig runt
Öland, men den i frysdiskarna kommer från
Nordostatlanten. Den är inte hotad art idag,
som rödspättan börjar bli. |
 |
Fiskpinnar
- Om det klart framgår att de är tillverkade
av Alaska Polloch är de OK, men här gäller
det att se upp. Tyvärr är läget för
våra så populära fiskpinnar mycket
oklart idag, svårt att få veta vilka
fiskar som ingår och helt omöjligt att
veta var fisken kommer ifrån. Så undvik
dem tills läget klarnar mera. |
Vi
kommer att bevaka utvecklingen och uppdatera så
fort läget klarnar något |