Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske
2006-01-26  


Vad kan jag äta i stället för fryst torsk?

Många hör av sig och undrar vad de kan välja i stället för fryst torsk just nu. Självklart hoppas vi att frågetecknen snabbt ska redas ut så vi får garantier att den frysta torsken kommer från zoner som inte är hotade samt att det inte rör sig om svartfiske eller fiske över kvoterna.

Det finns ju naturligtvis färsk torsk i många butiker, se bara upp så fångstzon är angiven. Men letar du i frysfacken så finns det gott om ”goda” alternativ:
Alaska Pollock - en släkting till torsken och är inte en hotad art. Fångas utmed amerikanska västkusten och den asiatiska östkusten
Hoki - En fisk som kommer från kusterna södra Australien men framförallt New Zeeland och är (ännu) inte en hotad art. Den tillhör släktet Kummel. Möjligen kan man tycka att det är lite lång väg, men det är ju inte nära till Barents hav heller.
Sej/Gråsej - Heter på latin Pollachius virens, har på senare tid lanserats som ett bättre alternativ till den hotade torken. Vanlig numera i frysdiskarna också.
Sill/Strömming - Fisk som är rika på de nyttiga Omega3 fettsyrorna. Vi borde äta mer av dem, risken för att komma upp i kvantiteter då föroreningarna (Östersjön) har någon som helst roll är mycket liten.
Makrill - Är också en ofta förekommande fisk i frysdiskarna, rik på bra fettsyror
Rödspätta - Välkänd i våra frysdiskar sedan länge. En kustlevande fisk och en av våra mest populära fiskar.
Flundra - Heter på latin Platichthys flesus och är skrubbskädda, samma som är vanlig runt Öland, men den i frysdiskarna kommer från Nordostatlanten. Den är inte hotad art idag, som rödspättan börjar bli.
Fiskpinnar - Om det klart framgår att de är tillverkade av Alaska Polloch är de OK, men här gäller det att se upp. Tyvärr är läget för våra så populära fiskpinnar mycket oklart idag, svårt att få veta vilka fiskar som ingår och helt omöjligt att veta var fisken kommer ifrån. Så undvik dem tills läget klarnar mera.
Vi kommer att bevaka utvecklingen och uppdatera så fort läget klarnar något

Länkar:
Svensk Fisk – våra fiskar >>
Svensk Fisk - övriga arter >>
Fiskeriverket >> (klicka vidare sedan vidare till Fiskevård/hotade arter/Rödlistade fiskar och kräftdjur)
WWF Världsnaturfonden >>
Läs mer om skandalen på vår hemsida >>
upp