Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske
2006-02-16  


Varför bojkotta just fryst torsk?

Vår uppmaning om att bojkotta fryst torsk och rekommendationer för färsk torsk samt övrig fisk och fryst fisk har fått kritik från visst håll. Det hade ju varit konstigt annars! Men det är en väl genomtänkt strategi och vi vill förklara den här.

Ett av problemen med överfisket och svartfisket av torsk är lågprisaktiviteterna och dessutom de egna varumärkena EMV som ICA, COOP, Willys, Euroshopper, Eldorado, COOP X-tra
bl a. Pristrycket gäller i stort sett bara fryst torsk, sällan färsk och mycket sällan t ex sill och strömming, med så mycket fina Omega-3 fettsyror. Det höga trycket på fisket har då öppnat upp för svartfisket och skapat ett överfiske på 100.000 ton över kvoterna. Detta är en dålig effekt av priskriget!

Då varken Norge eller Ryssland är med i EU är det svårt att påverka utvecklingen och främst är det ryska fartyg som står för svartfisket. Vi menar då att minskar vi konsumenter efterfrågan på just fryst torsk, så är det ett effektivt sätt att eliminera svartfisket, marknaden sviker ju och då får de inte sålt sina laster. Det är ju prispressen som skapar dessa avarter. Det är inte heller fel att minska trycket totalt på torsk och samtidigt stimulera konsumtionen av fisk och andra fiskarter som inte är lika hotade. Det vore hälsosamt för oss konsumenter och vi hoppas fiskenäringen ska uppskatta vår omsorg om dem och det framtida lagliga fisket och de hållbara bestånd vi har samt återhämtningen av de hotade bestånden.

Se vad vi tidigare skrivit om torskskandalen >>

upp