Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-08-11 (Publicerad i SKN nr 34)


Charkprodukter utpekas som cancerrisk


Charkprodukter är ofta saltade, rökta (tillsatt arom!) eller tillsatta nitrit. Karolinska Institutet och Institutionen för miljömedicin där gjorde en meta-analys och fann en påtaglig ökning (15-38 %) av risken för magsäckscancer vid en ökad konsumtion med 30 gram per dag.
Att nitrit är cancerframkallande är ingen nyhet, vi bara undrar hur EU kan försvara sitt handlande när de nu tillåter nitrit i ekologiska produkter (märkta med EU-blomman).
Läs pressmeddelandet från KI här >>

Vad kan vi då göra? Jo nu kommer en serie med tips på frukostmackor med sundare bröd och hälsosammare pålägg, bra alternativ till chark som skinka, medvurst, pastej mm. Först ut kommer här ”Tomatmacka utan Becel”, med majonnäs som ”klister”, grönt salladsblad och toppat med några skivor tomat. En härlig start på dagen. Se recept >>

upp