Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Folkhälsan, Fiske
2007-10-18 Publicerad i KR nr 3 samt SKN nr 70


D-vitamin förlänger livet


Ät mera fisk, fet fisk – säger professor Åke Bruce från Livsmedelsverket. Det är riktig lax (inte chumlax), makrill, sill, sardiner och inte minst ål (utrotningshotad!).

Tyvärr finns inte D-vitamin som tillskott, säger Åke Bruce. Sol är en annan källa till D-vitamin, men det är ju som bekant inte riskfritt.

I artikel ”Tillskott av D-vitamin ger lägre dödlighet” i SVD den 11 september 2007 redogörs för en stor undersökning som gjorts av forskare vid WHO:s internationella institut för cancerforskning i Lyon, IARC. Här visar man att 8 % mindre dödsfall uppnåddes vid extra tillförsel av D-vitamin.

Rådet att äta mera fisk, fet fisk som lax (Salmo salar), makrill (recept makrillsmacka), sill och sardiner, är ju helt förenligt med rekommendationerna för val av fisk.

Läs artikeln direkt på SVD >>
Läs om fusklax på vår hemsida >>
Läs om fiske allmänt >>

Här hittar du några fler bra recept på fet fisk på macka >>

Läs om hur du väljer fisk>>

upp