Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-08-20 Publicerad i KR nr 23 samt i SKN nr 90
Är fetma ett hot mot folkhälsan?

Folkhälsoinstitutets nuvarande chef Gunnar Ågren har bemött förre chefen för Socialstyrelsen Kjell Asplund och hans mycket uppmärksammade debattartikel i Dagens Nyheter häromdagen. Han framför skillnaderna mellan den globala situationen och den individuella och att det inte är så lätt att dra slutsatser, avslutar med: ”Vi skulle fortfarande få färre fall av diabetes, stroke och artros om den kraftiga övervikten minskade” och det håller säkert alla med om och det gäller alla. Att finlira med tolkning av forskningen ”på global” nivå är inte intressant ur våra enskildas synpunkt, annat än möjligen som skattebetalare.

Att mycket av orsakerna till den globala fetmaepidemin är ett resultat av felaktiga politiska styrningar av jordbrukssektorn samt industrins snabba och uträknande utnyttjande av billiga och smakintressanta ingredienser just som salt, fett och snabba kolhydrater (socker t ex), gör ju att ansvaret ligger ännu tyngre på politikernas och industrins axlar att göra mer än något. Det räcker inte med att bara tjata på oss som gått i fällan att vi ska ut och röra på oss minst en halv timma om dagen. Visst är det bra men grundfelet är värre och det ansvaret utkräver vi nu som konsumenter.

Citat: ”Den globala fetmaepidemin har ett starkt samband med en överproduktion av energirika livsmedel som stimuleras med ett gigantiskt jordbruksstöd och bedrivs med metoder som inte är acceptabla i ett globalt hållbarhetsperspektiv”.

Läs Gunnar Ågrens blogginlägg >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss